Douglas Dare – Seven Hours: oefening in terughoudendheid

door Jens Van Lathem

Classical indie is een term waar Robert Raths van Erased Tapes niet onverdeeld gelukkig mee is. Als het mensen helpt om de artiesten onder zijn vleugels te ontdekken, dan kan hij er wel mee leven. Maar hij houdt gewoon vooral van muzikanten die er op gebrand zijn het publiek te raken en daarbij niet bang zijn terug te grijpen naar een klassieke achtergrond. Het verschil tussen beats en paukenslagen is hem gelijk. Dat kan leiden tot een cover van Destiny’s Child met piano en strijkers of evengoed de elektronische composities van Kiasmos. Douglas Dare past perfect in die filosofie. De jongeman uit het Verenigd Koninkrijk begon vanuit zijn wieg instrumentale muziek te schrijven en maakte daar pas op de universiteit popnummers van.

Het resultaat op deze korte ep is op zijn beurt een verrassend klassieke versie van een man achter het klavier. Dare herhaalt zijn eerder traditionele toetsenspel niet tot in een oneindige trance en weet telkens opnieuw variatie te vinden met wat schaarse elektronische percussie en afwisselende brugjes. Zijn partituren zijn, behalve voor vocalen en piano, een bijna eeuwig rustteken. De dramatische onderwerpen worden met een zekere afstand gezongen waardoor pathetiek vermeden wordt.

‘Scars’ is van dit alles een uitstekend voorbeeld. De song twijfelt na elke maat, alsof Dare zich even moet afvragen of het al genoeg zou zijn. De pianist zingt over het voordeel van littekens in vergelijking met tatoeages en laat zich daarbij even verleiden tot een finale die de gorgelende, verlegen koortjes tot een relatief luid hoogtepunt stuwt. Al snel beklaagt hij zich die uitspatting en draagt het lied ten grave met enkel piano en een vage indruk van gezangen.

Hoewel je kan zeggen dat ‘Seven Hours’ in essentie vier dezelfde nummers aanbiedt is dat niet noodzakelijk negatief. Douglas Dare bewijst daarmee dat hij zijn vak al uitstekend beheerst en doet ons nieuwsgierig uitkijken naar een volwaardige plaat.

Douglas Dare kan je binnenkort onder meer aan het werk zien in onder andere Leuven (04.02, Stuk, info & tickets), Amsterdam (06.02, Paradiso, info & tickets) en Groningen (08.02, De Oosterpoort, info & tickets). Check de website van Douglas Dare voor meer concerten.

Ep verdeeld door Konkurrent