Douglas Dare – Whelm: de kracht van een virtuoze poëet

door Gert Thijs

Douglas Dare woont tegenwoordig in het hippe Londen maar is van oorsprong een kind van de ruwe zuidwestkust van Engeland. Tijdens zijn jeugdjaren leerde zijn moeder hem piano spelen terwijl zijn vader de natuur trotseerde op hun boerderij. Een muzikale opvoeding met uitzicht op de weidsheid van de krijtrotsen laat zijn sporen na en vormt de ideale voedingsbodem voor een romanticus. En dan bedoelen we niet zo van die melige Valentijnsentimentaliteit maar wel het streven naar verlossing door liefde en verbeelding in de traditie van Britse voorbeelden Shelley en Thomas.

Vanuit die achtergrond begon Dare eigen nummers te componeren die opgebouwd zijn rond flarden poëzie en korte stukjes proza. Met zijn talent vond de artiest al snel onderdak bij het avontuurlijke label Erased Tapes en mocht vervolgens mee op tournee als voorprogramma van labelgenoten Ólafur Arnalds en Nils Frahm. Op die manier kreeg de Brit de kans om zijn songs uit te werken en met een debuutalbum op de proppen te komen.

Van de eerste noten op ‘Whelm’ is het overduidelijk dat Dare niet alleen een begenadigd pianist is maar bovenal een poëet. Zijn gedichten worden ondersteund door het virtuoze en tegelijk ingehouden pianospel. De kracht van die virtuositeit horen we in een sterk ‘Unrest’. Producer Fabian Prynn zorgde er voor dat Dare nergens uit de bocht vliegt en werkte het geheel op met abstracte drumpartijen en vreemde elektronica. Zo opent ‘Swim’ met een koele, geprogrammeerde hartslag die overgaat in een opzwepend pianomotief om finaal te ontaarden in mechanisch klinkende chaos.

Door zijn manier van zingen geeft de maker van deze plaat je op een bijna onderkoelde manier een inkijk in zijn ziel zonder evenwel te vervallen in sentimenteel gewauwel. In ‘Caroline’ verwerkt de Engelsman een oude liefde en klinkt het gelaten “And just as I had always feared, your precious words they disappeared”. Zijn liefde voor de poëzie ontbolstert helemaal in het zwaarmoedige slotakkoord ‘London’s Rose’ dat perfect aansluit bij de eenzame jongen die op de hoes naar de zee staart.

In het mooi vormgegeven boekje bij de cd lezen we de volgende opdracht: “To be engulfed, to be buried, to be whelmed”. Met ‘Whelm’ slaagt Douglas Dare er wonderwel in om ons volledig te overspoelen. Het is een spannend debuutalbum dat drijft op een mix van ingetogen gedichten en pakkende muziek.

Douglas Dare zakt deze zomer af naar Eindhoven (Naked Song, 28.06, info & tickets), Gent (Boomtown, 22.07, info & tickets), Brussel (Feeërieën 2014, 27.08, info & tickets).

Douglas Dare website

Album verdeeld door Konkurrent