Drenge – Drenge: jeugdig bravoure

door Pieter Malliet

Sinds The White Stripes kijkt niemand nog op van basloze rockduo’s. Ook bij Drenge zorgt deze beperkte bezetting voor een toets van jachtige onbehaaglijkheid in het totaalgeluid dat geheel in lijn ligt met het gevoel van jeugdige branie dat de broers Rory en Eoin Loveless zich ten allen prijze willen aanmeten.

drenge

Zo zet de weinig aan de verbeelding overlatende tekst van opener ‘People in love make me feel yuck’ meteen de toon voor een opzichtig rondje schenen schoppen en adolescentendramatiek. Eerder vreemd vinden we dat even later voor de exemplarische herwerking tot ‘I don’t want to make love to you’ van één van Willie Dixons grootste hits de oorspronkelijke auteur geen enkele credit krijgt op de albumhoes.

Afgewerkt met enkele flinke scheuten noise vuurt het Britse tweetal in een modern weerspannige ritmiek een heel arsenaal bluesy jaren 70-hardrock- en eind jaren 80-punkriffs af op de luisteraar. De simplistische drumpartijen lijken eerlijk gezegd wat achterop te hinken en geven het album een lichte lo-fi feel mee. Centraal in de mix staan de plechtstatig diepe vocalen van Eoin Loveless wiens regelmatig opduikende waanzinschreeuw bij momenten erg aan Frank Black herinnert. Tot aan de laatste drie nummers dokkert Drenges titelloze debuut op deze manier voort als een hogesnelheidstrein met wat (neen, niet zo erg als de Fyra) mankementen. Hierna eindigt de plaat met respectievelijk een soort noisepopniemedalletje, een epische sleper met zekere sludgeaspiraties en een melancholische powerpopsong die zo van pakweg Fountains of Wayne had kunnen zijn.

We zijn zeker niet blind voor het potentieel van Drenge, maar net als hun passage op Rock Herk eerder deze zomer weet ook hun eersteling ons niet volledig te overtuigen. Vooral aan het drumwerk mag nog wat gesleuteld worden om meer structuur te brengen en niet in het minst om de zangpartijen adequater te laten uitkomen.

Drenge live aan het werk zien kan binnenkort in Amsterdam (Paradiso, 23.09, info & tickets) en Brussel (Botanique, 24.09, info & tickets)

Drenge website

Album verdeeld door PIAS