DVKES – Let Me Go Into The Wild: Speelsheid en kwaliteit

door Yanni Ratajczyk

Wie bij de vorige editie van Humo’s Rock Rally of in 2011 op FrappantPOP was kon er een fijn nieuw gitaargroepje ontdekken. The Dukes waren afkomstig uit West-Vlaanderen en haalden bij beide rockconcours een degelijk resultaat, ze behaalden respectievelijk de halve finale en de finale. Ondertussen is er wat veranderd: de heren gaan door het leven als DVKES en brachten een eerste ep uit. Deze jongeling heet ‘Let Me Go Into The Wild’ en werd geproducet door Johannes Verschaeve van The Van Jets.

Het werkje bevat maar vijf nummers, we kunnen dus van een band spreken die keuzes durft te maken en alleen met het beste materiaal naar buiten wil komen. ‘Dirty D’ is het openingsschot dat deze regel bevestigt. “All you dirty dogs, go to hell”,  krijgen we te horen van zanger Joos Houwen, of was het Alex Turner die ons uitkafferde? Ook opvolger ‘Lucy Called My Name’ zit mooi in elkaar. De ritmegitaar contrasteert op een goede  manier met het bijtende solowerk. Deze song klinkt opwindend en jong, zoals elke debuut-ep zou moeten klinken.

Daar komt hij piepen, de invloed van de producer. Het gitaareffectje bij ‘Bull Shark’ (let vooral op de eerste noten) hebben wij vaker gehoord op ‘Halo’ van The Van Jets. Geen probleem want wat volgt is een prima nummer met genoeg plaats voor kattenkwaad.  Ook het laatste lied ‘The Zoo’ is te smaken door zijn geordende chaos. We vragen ons enkel af waarom de groep ‘Happy’ uitbracht als single. Het is de enige song die ons niet echt helemaal kan overtuigen, het refrein heeft niet genoeg vaart en de zang mist wat karakter.

Tijdens onze Suck It And See-party in november zagen wij DVKES voor het eerst live in de huidige vorm. We konden een viertal bewonderen dat er zin in had, en garant stond voor speelsheid en kwaliteit. Dit weerklinkt ook op ‘Let Me Go Into The Wild’: denk aan de jonge Alex Turner, denk aan het recentere werk van The Strokes, maar denk vooral aan vier jonge kerels die plezier maken.

Verdeeld door Waste My Records/V2

DVKES speelt op 9.12 in Het Depot, Leuven (info en tickets) en op 11.12 in De Klinker, Aarschot (info en tickets).

DVKES Facebook