DVKES serveren meezingers op een bedje van talent op ‘Push through’

door Michiel Dierickx

Onlangs zei de wijze rocklegende Iggy Pop “Belgium is key in many of the arts“. De ene na de andere goede plaat van eigen bodem belandt hier in de platenwinkel. Laat het debuut van DVKES de nieuwste ontdekking in het grote, Belgische muziekaanbod zijn.

De kornuiten van DVKES hebben in hun nog relatief jonge bestaan al genoeg muzikale ervaring bij elkaar gesprokkeld om een interessante plaat te boetseren. Het eerste nummer ‘We finally pushed through’ is meteen een rake mokerslag. De opgewekte sfeer doet je meteen vermoeden dat deze plaat met veel plezier is gemaakt.

Indierock dreigt soms in een stroom van eindeloze herhaling te vallen, waardoor een album al zijn kracht verliest. ‘Mockingbird’ biedt de weerstand die ‘Push through’ nodig heeft om een muurvast geheel te vormen. De 80’s synthesizers en catchy tekst maken het een potentiële meezinger voor het grotere publiek. Ook de andere titels op het debuut stralen speelse indierock uit, en herbergen enkele onverwachte wendingen.

Wie DVKES al enkele jaren kent, weet dat de groep bestaat uit muzikanten die elkaar versterken in andere bands, zoals Psycho 44, Meuris, Stavroz en Statue.  Leen daarvan enkele zwaardere gitaarriffs en je krijgt ‘What’s in it for me?’ en ‘Untie your hands’. Beide nummers schakelen een versnelling hoger en zetten het album kracht bij. Daarnaast is ‘Untie your hands’ zonder twijfel het meest dansbare nummer van ‘Push through’.

Een tweede verrassing verschuilt zich in de intro van ‘Put to bed’, een stormend experiment met eindeloze galm, dat een baslijn inleidt die ons doet denken aan ‘Anarchy in the UK’ van Sex Pistols. ‘The boy who cries wolf’ voelt dan weer aan als een uit de hand gelopen psychedelische jamsessie, maar dan wel met een heel sterke Queens of the Stone Age vibe. Live ongetwijfeld een knaller.

‘Push through’ luistert als een coherente en flink doordachte plaat, een gevolg van de samenwerking met doorwinterde producer/Triggerfinger-drummer Mario Goossens. Een slimme zet die, samen met hun eigen vereende krachten, dit opmerkelijk debuut oplevert.

Album verdeeld door WasteMyRecords.

DVKES spelen binnenkort een gratis show in Trix (1.12). Volgend jaar staan ze in het Depot Café op 27.02