‘Eagle castle bbq’ van Equal Idiots: ADHD klonk zelden zo oké

door Ellen Van Hoegaerden

Net op tijd voor de grote zomerfestivals gooien de loze rakkertjes Thibault Christiaensen (zang/gitaar) en Pieter Bruurs (drums), oftewel Equal Idiots, hun allereerste plaat ‘Eagle castle bbq’ op de grill. Het vermakelijk streepje garagelawaai werd opgenomen in de Hightime Studios – de muzikale uitvalsbasis van Double Veterans-lid Thomas Valkiers – en sluit volgens ons perfect aan bij de zelfverklaarde “bier-drinken-en-kut-roepen-muziek” die de band zo wellustig scandeert. Zoals steeds krijg je dus precies wat je kunt verwachten van Equal Idiots. En daar zijn we nog altijd tevreden mee.

‘Eagle castle bbq’ is een album dat aanzet tot een kleinschalige vernielingsdrang maar evenzeer tot het respecteren van je moeder. Want dat is nu eenmaal het soort snaakse sympathie dat van deze band afdruipt. Het zal je niet verbazen dat een zekere rechtlijnigheid alweer present is – ze maken nu eenmaal redelijk hapklare muziek. Neem nu opener ‘Cover the corpse’, ‘Hippie man’ en ‘Seduction of Judas’. Geen overdreven poespas, gewoon recht op hun doel af. Naarmate het album vordert, horen we hier en daar dan toch een aantal interessantere riffs en iets meer zweverige klanken. ‘Toothpaste Jacky’ brengt wat gefluit en een onverklaarbare zweem van nostalgie met zich mee en ‘Money man Midas’ is een knikkebollend Nirvana dat lekker ranzig aanvoelt.

‘Butter (up down)’ is dan weer Equal Idiots op hun best: rauw met ADHD-vibes, wat aantoont dat ze het toch vooral moeten hebben van hun eindeloze energie. Christiaensen zal waarschijnlijk nooit echt de meest zoetgevooisde vocalist zijn die een vlekkeloos Engels onder de knie heeft, maar who carez. Zijn schorre stem sluit bijna natuurlijk aan bij de snijdende drums van Bruurs en werkt zelfs bij een iets meer gestripte song als afsluitertje ‘Eagle castle bbq’.

Dat deze Hoogstraatse Beavis & Butt-head eigenlijk op zowat alle niveaus even aanstekelijk werken als een bronchitis in een kindercrèche bewijzen ze verder nog met songs als ‘Styx’, al eerder te vinden op hun ‘Judas’ reincarnation/Loveless love’ ep, en de ondertussen welgekende single ‘Put my head in the ground’. Kap daar nog een erg entertainende livereputatie bij en een algeheel aura opgemaakt uit zero fucks en je hebt een band met een lekker rammelende debuutplaat die terecht alomtegenwoordig zal zijn deze zomer.

De kapoentjes van de ongecompliceerde garagerock doen het echt niet slecht, maar geef ze toch nog even tijd om hun drang naar stompzinnig avontuur verder uit te werken en iets minder karikaturaal door het leven te zwengelen.

Vanavond geeft Equal Idiots een albumreleaseparty mét barbecue in Café Commerce in Leuven. Voor het najaar kondigde het duo vrolijke garagerockers nog twee optredens aan, in de Antwerpse muziekcentrum Trix en in de Gentse zaal Nest. Ook op de zomerfestivals is de kans groot dat je ze zal tegenkomen. Onder andere Rock Herk, Borgerwood, Boomtown en de Lokerse Feesten staan op het programma.