EMA – The Future’s Void: de keerzijde van de digitale samenleving

door Alexander Spriet

Tot voor 2011 had iedereen vreemd opgekeken bij de vraag of ze al van Erika M. Anderson – afgekort EMA – gehoord hadden. Daar bracht haar vorige album ‘Past Life Martyred Saints’ verandering in. Deze langspeler werd veelvuldig geblogd en overladen met positieve kritieken. Het internet maakte EMA groot, maar deed haar ook kennismaken met de donkere kant ervan: “feel like I blew my soul out across the interwebs and streams / it was a million pieces of silver and I watched them gleam”, zucht ze op ‘3Jane’. Dit is meteen ook het overheersende thema op ‘The Future’s Void’.

De eerste seconden van opener ‘Satellites’ maken het al duidelijk: net als haar vorige plaat is dit er geen om vrolijk van te worden. Ruis en drones wisselen elkaar af en leggen meteen het onheilspellende karakter van het album bloot. “Open the satellites” zingt Anderson in een nummer verwijzend naar overheidssurveillance; dankzij het NSA-schandaal bijzonder actueel. Uiteindelijk is het wel het internet dat er het meest aan moet geloven en dan vooral onze omgang ermee. Zo beschrijft afsluiter ‘Dead Celebrity’ hoe de dood van een beroemdheid tegenwoordig niet meer is dan een klikje op een link.

Muzikaal gezien is ‘The Future’s Void’ een stap richting toegankelijkheid in vergelijking met zijn voorganger. Met ‘When She Comes’ en voornamelijk ‘So Blonde’ vinden we zelfs fijne grungepopsongs terug die niet zouden misstaan op de betere alternatieve radio. In nummers als ‘Neuromancer’ en ‘Smoulder’ horen we dan weer een vette knipoog naar de industrial van Nine Inch Nails.

EMA kreunt, zucht en schreeuwt haar frustraties uit over het digitale tijdperk waarin wij leven. De zogezegde toekomst, waar de albumtitel naar verwijst, is er al en het is aan ons om daar op een gepaste manier op te reageren. “Makin a living off of takin selfies / Is that the way that you want it to be?”, horen we in ‘Neuromancer’. “You Choose”, is EMA’s verdict.

EMA live zien kan binnenkort onder meer in Amsterdam (Paradiso, 30.05, info & tickets) en Gent (DOK, 01.06, info & tickets).

EMA website

Verdeeld door Konkurrent