Fence – Fence: gevarieerd klankenpalet

door Tiffany Devos

Fence is back. En hoe? Als we de algemene trend mogen geloven, hebben ze nu al de beste Belgische plaat van 2012 afgeleverd. Maar waar gaat al die fuzz nu eigenlijk over? Voor wie de sympathieke Limburgers nog niet kent of vergeten is: de band werd tweede in Humo’s Rock Rally van 1998, net na Bent Van Looy en zijn gevolg en bracht vervolgens drie platen uit om in 2006 de deur van de muziek achter zich dicht te trekken. De muziekmicrobe ging echter weer kriebelen in 2009 en de voorbije drie jaar was het schrijven geblazen.

Je tijd nemen, dat werpt blijkbaar zijn vruchten af. Ieder nummer is tot in de puntjes afgewerkt: een dwarsfluit hier, een aantal houtblazers daar en een handvol strijkers in nog een ander nummer. En dan zouden we de sitar in ‘Bee Song’ bijna vergeten. Evenals de minstens even geslaagde bijdrage van Mimi Van De Put in single ‘Walk The Talk’. Een perfect getimed en gevarieerd klankenpalet met een psychedelisch sausje, meerstemmigheid en zelfs wat bluesklanken et voilà, het recept voor een avontuurlijke indieplaat is geboren. Zoals wel vaker bij goede platen zijn het weer de details die het ‘m doen: de slordige drums, een heerlijke gitaarjam in ‘Please Help Me’, de boeiende verwevenheid van de liedjes en een voortreffelijk gekozen afsluiter.

Maar voor we hier euforisch beginnen worden, zo speciaal is het nu allemaal ook weer niet. Met hun ontelbare invloeden (The Beatles, anyone?) gaat Fence ondanks het omvangrijke instrumentenarsenaal de naam “meest originele Belgische band” niet op hun rekening schrijven. Wat wel waar is, is dat deze plaat toch een aantal draaibeurten nodig heeft om te kunnen doordringen zoals in dat spreekwoord over de aanhouder en zijn beloning. Een full score krijgt de groep hier niet, maar toch een welverdiende – zoals ze dat in ‘Komen Eten’ zo vaak zeggen – vier op vijf.

Fence live zien kan binnenkort onder meer in Antwerpen (TRIX, 05.05, info & tickets), Brussel (Beursschouwburg, 23.06, info & tickets), Genk (Absolutely Free Festival, 04.08, info & tickets) en Opwijk (Nijdrop, 23.08, info & tickets).

Check de website van Fence voor een volledig overzicht van alle concerten.

Album verdeeld door Rough Trade