Few Bits – Few Bits: meer dan verdienstelijk

door Sven Volckerijck

Het titelloze debuutalbum van Few Bits begint uitstekend: ‘Come On Home’ is een bezwerend nummer, waarin de wat hijgerige zang gedragen wordt door een melodie die blijft hangen, terwijl de band er ook goed in slaagt sfeer te scheppen. Dat zijn allemaal ingrediënten voor een fijne plaat, en met zo’n opener wek je bij de luisteraar verwachtingen die niet iedereen kan waarmaken.

Helaas, zo moeten we vaststellen, slaagt ook Few Bits daar niet helemaal in. Het goede nieuws echter is dat het hen soms wel lukt: ‘The Wolves’ associëren we spontaan met releases van het 4AD-label (en misschien nog het meest met Lush) en ‘Pick You Up’, dat uit een heel ander vaatje tapt, lijkt een kabbelend beekje, maar wie gaat pootjebaden voelt alras een sterke stroming. Tegenover beide erg geslaagde songs staan dan weer ‘People’, dat in het vakje “zeurderig” dreigt terecht te komen, en afsluiter ‘Night Night’, waarin Karolien Van Ransbeeck en haar drie kompanen te laid-back klinken om ons nog enige opwinding te bezorgen. Nu ja, het maakt zijn betrachting (?) als slaapliedje wel waar uiteraard.

Karolien Van Ransbeeck, die alles op deze plaat schreef, is natuurlijk nog jong (vandaar wellicht het romantische ‘Could It Be’), al verdiende ze al eerder haar sporen op platen van Admiral Freebee en The Go Find. Geef haar nog wat levensjaren, wat tegenslagen en gemiste kansen in het leven, de sleur én de vreugde van het moederschap, en ze puurt er wellicht een album uit dat wat hier al ontkiemt tot bloei laat komen. Wie parels schrijft als we hier en daar al aantreffen, verdient onze blijvende aandacht.

Few Bits speelt binnenkort op allerlei festivals als Biodroom in Antwerpen (27.06, info en tickets), Big Rivers Festival in Dordrecht (12.07, info en tickets) en de Gentse Feesten (27.07, gratis, meer info). De volledige concertkalender van de band is terug te vinden op www.fewbits.be.

Verdeeld door Konkurrent