Field Music – Plumb: om in één ruk uit te zitten

door Erik Van Damme

‘Plumb’ is al het vierde album van Field Music. Ondergetekende haat het om te vergelijken met andere bands, daarom doen we dat ook niet. Field Music was en is nog steeds gewoon Field Music. Het meest opvallende aan deze nieuwe plaat is dat je ze als een geheel moet bekijken.

Als je elk nummer apart beluistert, krijg je het gevoel dat je iets mist. Zit je ‘Plumb’ echter in een ruk uit, voelt het aan als een boek dat je in een keer wilt uitlezen omdat het zo spannend is, en je het slot wilt kennen zonder die laatste bladzijde te bekijken. Field Music levert hier dan misschien geen meesterwerk af, dit is best een beklijvend plaatje geworden dat ergens toch blijft kleven. Het tempo ligt trouwens heel hoog, daarom ook dat het in een ruk beluisteren aan te raden is. Het album raast als een sneltrein over je heen en laat je verweesd achter.

De fans van hun vorige releases zullen wellicht een beetje ontgoocheld zijn, vrezen we, maar de broers Peter en David Brewis durven tenminste evolueren in hun sound en experimenteel naar voor komen. ‘Plumb’ is alleen al om die reden een heel interessant werkje geworden, omdat het een heel andere kant van Field Music laat zien.

Field Music live zien kan binnenkort in Amsterdam (Indiestad, 14-22.05, info & tickets). Een Belgisch concert laat voor zover we weten nog op zich wachten.

Field Music website

Album verdeeld door Munich Records