Fiona Apple – The Idler Wheel Is Wiser Than The Driver Of The Screw And Whipping Cords Will Serve You More Than Ropes Will Ever Do

door Wouter Jaques

Niet minder dan zeven jaar moesten we wachten op de opvolger van Fiona Apples geweldige album ‘Extraordinary machine’. In 2010 verkondigde Apple nochtans dat de nieuwe songs een hele uitdaging zijn om te zingen, maar door vele problemen en een uitgebluste Apple liet de release meerdere jaren op zich wachten. Opvolger ‘The Idler Wheel Is Wiser Than The Driver Of The Screw And Whipping Cords Will Serve You More Than Ropes Will Ever Do’ doet geen gooi naar het wereldrecord van langste titel, die ze met haar tweede album won, maar algauw kwijtraakte aan onze Soulwaxbroertjes.

De Grammywinnares weet ons van meet af aan in te palmen met het mooie artwork en een tekstboekje vol pakkende illustraties en handgeschreven lyrics. De sobere, maar gevoelige tekeningen komen van een wanhopig iemand die tegendraadsheid niet schuwt. Haar sterke persoonlijkheid blijkt ook uit de valse akkoorden zoals op de single ‘Every Single Night’. Wat kan het Apple schelen er naast te zitten of haar stembanden te laten trillen van woede of van verdriet. ‘Daredevil’ is even indrukwekkend gezongen als Björk dat doet. Voor het maken van het album kreeg ze meer vrijheid, wat de songs dichter bij de luisteraars brengt dan haar vorig werk.

Hoogtepunt is ‘Jonathan’ met zijn meelevende sfeerschepping. De heerlijk meewiegende melodieën brengen loomheid met zich mee, terwijl zware bassen de woede van liefdessmart proberen te uiten. De tegendraadsheid zit in de vrolijke popdeuntjes die je later op het verkeerde been zetten met bombastisch gestamp dan weer jazzy klanken met zelfs invloeden uit de hip hop.

Apple weet als geen ander zich bloot te geven. Dagen zijn nodig om de tekstuele hoogstandjes of de psychologie achter haar persoonlijkheid te ontrafelen: “I’m hard, too hard to know” en “I’m a tulip in a cup / I stand no change of growing up”. Het vele geschreeuw bewijst hoe dan ook Apples zelfzekerheid. Met haar nieuwste staat ze er weer volledig, een herlancering van haar carrière.

Fiona Apple website

Album verdeeld door Sony Music