First Aid Kit – The Big Black and the Blue: een blijvertje, als je het ons vraagt

door Tom Peeters

First Aid Kit is een piepjong Zweeds zusterduo. De wereld leerde de meisjes, nog niet eens van de middelbare schoolbanken af, kennen dankzij ‘Tiger Mountain Peasant Song’, een cover van Fleet Foxes die ze opnamen in de bossen nabij Stockholm en die het origineel vlotjes het nakijken gaf.

Het eerste album van First Aid Kit, dat de naam ‘The Big Black and the Blue’ meekreeg, klinkt een pak minder vlak en voller dan debuutep’tje ‘Drunken Trees’. De harmonieën van de zussen zijn hemels. De manier waarop de twee stemmen zich tegen elkaar aanschurken, nooit helemaal synchroon maar zich rond elkaar vlechtend als slingerplanten, zou Scala jaloers maken. Muzikaal valt First Aid Kit binnen het vakje van de nieuwe folkbeweging: we horen tokkelende gitaarliedjes, ingekleurd met belletjes, fluitjes en zachte percussie.

Dat de meiden veel volwassener zijn dan hun leeftijd zou doen vermoeden, bewijzen ze in ‘Hard Believer’. In dit nummer trekken ze het bestaan van God in twijfel (Well I see you’ve got your Bible, your delusion imagery / Well I don’t need your meaning or eternity to feel free) en geven ze en passant nog een instant meezingbare levensles van jewelste mee (And it’s one life! / And it’s this life! / And it’s beautiful!). De schijnbaar moegetergde manier waarop ze dit zingen staat in schril contrast met de levenslustige boodschap.

In ‘Heavy Storm’ trekken Klara en Johanna Söderberg hun eigen atheïsme dan weer in vraag en hunkeren ze naar het voorgekauwde maar zekere bestaan van gelovigen: I wish I could believe in something bigger, more than these trees, these winds, these oceans / I wish I could believe in what they tell me. Toch net iets anders dan jongens, Twilight en andere meisjes-van-die-leeftijd-dingen.

Bij het mijmerend melancholische ‘Ghost Town’ beelden we ons dan weer in aan een kampvuur in het wilde westen te zitten. Als je dan een song als ‘I Met Up With A King’ – als Neil Young sterft en reïncarneert als een Zweeds zusterduo klinkt hij zo! – kan opsparen voor helemaal op het einde weet je dat First Aid Kit iets speciaals is. Een blijvertje, als je het ons vraagt.

First Aid Kit MySpace

Album verdeeld door V2