First Aid Kit – The Lion's Roar: verbandkistje voor ziel en hart

door Tom Peeters

Toen de Zweedse zussen Klara en Johanna Söderberg hun folkhelden Fleet Foxes eerden en tegelijkertijd het nakijken gaven op een leeftijd waarop ze in hun thuisland nog niet eens legaal alcohol mochten zuipen, werd het duidelijk dat First Aid Kit Iets Speciaals was. Die krachttour forceerden ze met hun cover van ‘Tiger Mountain Peasant Song’ in de bossen van Stockholm en op deze webpagina’s noemden we hun op basis van debuut ‘The Big Black and Blue’ een blijvertje.

Waar dat album niet klonk als een brullende leeuw maar eerder als een zacht spinnende poes die zich tegen je aanschurkt en geruststellend op je schoot komt liggen, heeft ‘The Lion’s Roar’ zijn naam niet gestolen. Niet dat je schrik moet krijgen van het album, maar in pakweg het titelnummer laten de zussen Söderberg wel zien dat ze niet aarzelen om klauwen of tanden te tonen.

Wat wel gebleven is van ‘The Big Black and Blue’: bloedmooie folk- en countrypop en natuurlijk de hemelse klanken uit die twee gouden strotjes die zich o zo mooi rond elkaar vlechten. In eerdergenoemd openingsnummer gebeurt dat op zo’n overtuigende manier dat we het op dat moment al vrijwel onmogelijk achten dat First Aid Kit nog een feller blinkende parel te voorschijn kan toveren.

Maar kijk, even later dwarrelt ‘Emmylou’ voorbij en dansen de kippen alweer de samba over onze voorarmen. Hoe het nummer halverwege dreigt stil te vallen om door een van de sirenes quasi-a-capella van de verdrinkingsdood gered te worden: qua magie kan het tellen. In het nummer bewijzen de twee meisjes overigens dat ze ongeacht hun jonge leeftijd hun klassiekers kennen: I’ll be your Emmylou and I’ll be your June / And you’ll be my Gram and my Johnny too.

Dat ze nadien hier en daar de limbo moeten dansen onder hun zelf hoog gelegde lat, vergeven we First Aid Kit met plezier. Niet in het minst omdat een minder nummer van de Zweedse grieten nog altijd met de vingers in de neus wedijvert met het beste van de mindere folkgoden. De teksten van de zussen Söderberg verraden overigens een wijsheid die hun leeftijd verdoezelt. Zo zingen ze over de sleur van relaties en over een meisje dat niet meer in de liefde gelooft sinds haar beminde op z’n 22ste verongelukte. Niet zulke verwonderlijke thema’s voor meisjes die in hun puberteit al hun eigen atheïsme bezongen.

Op het einde mogen er nog twee kleppers van stal. Het akoestische ‘New Year’s Eve’ huppelt voorbij als een teder briesje en voor ‘King of the World’ hadden ze eigenlijk gastzanger Bright Eyes niet eens nodig gehad. Het maakt van ‘The Lion’s Roar’ een ideaal verbandkistje om je tere ziel of je gebroken hartje op te lappen.

First Aid Kit live zien kan in februari in Rotterdam (Paradijskerk via Rotown, 15.02, info & tickets) en Brussel (PIAS Nites, 16.02, info & tickets).

First Aid Kit website

Album verdeel door PIAS