Foals komt weer op snelheid met ‘Everything not saved will be lost part 2’

door Robin De Becker

Met ‘Everything not saved will be lost part 1’ bleven we eerlijk gezegd een beetje op onze honger zitten. Het was dan ook reikhalzend uitkijken naar het tweede deel dat nochtans op hetzelfde moment werd opgenomen als de eerste plaat. De band had naar eigen zeggen te veel goede songs en dus werd beslist om er een tweeluik van te maken.

Deze keer krijgen we tien nummers voorgeschoteld die in totaal een dikke veertig minuten duren. Twee ervan zijn echter korte intro’s naar de volgende tracks. De plaat raast bijgevolg als een sneltrein vooruit. Het moet gezegd; deel twee is in niets te vergelijken met het meer experimentele deel één. Die eerste helft bevat rocknummers die ongetwijfeld zijn opgesteld om grotere arena’s of op festivalterreinen in te pakken. ‘Black bull’ is een van die nummers die kracht uitstralen. De gitaarriffs hebben iets weg van het betere Queens Of The Stone Age-werk; rechttoe rechtaan en een flinke dreun in je gezicht.

‘Dreaming of’ is dan weer een nummer waar we ook de vergelijking met onze eigen Balthazar kunnen maken, al is het maar de vraag of de Britse band ooit al heeft gehoord van de Gentenaars. We vragen ons vooral af wat ‘Ikaria’ halfweg die plaat staat te doen. Een dromerige piano-intro die eigenlijk totaal niet over gaat in het volgende nummer ‘10,000 Feet’ waarin geen pianonoot in te horen is. Een ietwat vreemde keuze die ook meteen de vaart uit het album haalt.

Foals zou Foals niet zijn mocht er geen trage ballad op het inmiddels zesde studioalbum staan. Met ‘Into the surf’ wordt er tot het voorlaatste nummer gewacht om je mee te nemen op een dromerige reis. Niet slecht, al hopen we toch dat dit lied niet opgenomen wordt in een live-set.

Eindigen met een knal doet Foals tijdens het meer dan tien minuten durende ‘Neptune’. Een fantastisch nummer dat traag uit de startblokken schiet, maar na een tweetal minuten een eerste keer losbarst met het refrein. De band noemt het zelf een van hun favoriete nummers die ze ooit schreven en we kunnen hen daar zeker in volgen.

Noem ‘Everything not saved will be lost part 2’ zeker geen hoogvlieger. Toch is het een plaat die – mede door het relatief weinig aantal nummers- snel al eens op repeat gaat. De catchy deuntjes vinden zich snel een weg naar ons hoofd en voor we het weten zitten we mee te neuriën. Het is vooral uitkijken hoe dit gaat klinken in een liveshow.