Fulco’s fantasie kent geen grenzen op ‘Faam’

door Guillaume De Grieve

Fulco Ottervanger is de essentiële schakel bij Beraadgeslagen, Stadt en De Beren Gieren maar bereikt ook solo hoge snelheden. De ep ‘Faam’ is het vervolg op zijn titelloze debuutplaat die binnenkort een eerste verjaardagskaars mag uitblazen. Er worden dan ook geen nieuwe wegen ingeslagen tijdens de zoektocht naar de perfecte Nederlandstalige popsong. Met humor, ironie en absurde combinaties van woorden ontwikkelt Fulco zijn eigen taal tot het punt waar we al fronsend naar betekenis gissen.

Het zelfverzekerde, sterk uitgesproken titelnummer opent de ep. Ondanks de liedtekst “eindelijk een reden tot bestaan, laat je maar helemaal gaan” geeft Fulco toe dat beroemdheid hem koud laat. Het idee voor dit lied lag al vijftien jaar onder het stof tot Fulco het in één take opnam en er een speelse outro aan toevoegde. Of ‘De opflakkeraar’ de oorzaak is van de huidige stijgende lijn van Covid-19-gevallen zullen we nooit weten. Fulco’s stem zit verborgen achter de knappe, beeldende instrumentatie.

‘Glinsterkinderen’ is een theatraal muziekstukje met lugubere randjes. Wie of wat deze reflecterende figuren zijn, hebben wij ook het raden naar. ‘Politiek’ is een cover van de Nederlandse cabaretier Bram Vermeulen die het nummer in 1980 schreef. Een politiek standpunt wordt niet verkondigd, al blijft er in de bijhorende videoclip door Michiel Venmans niets van de schone schijn van politici over. Vextrex’ remix van ‘Een beetje verfrommeld’ sluit deze ep af maar voegt weinig toe aan het oorspronkelijke nummer. Al in de originele versie op het debuutalbum was de stevige basbeat sterk aanwezig en schuilde er een dansnummer in. Wie weet komt deze versie net op tijd voor de illegale kotfeestjes.

Fulco’s popsongs vol “onschuldige joligheid en filosofisch absurdisme” maken van de Nederlandse Belg een unicum in ons muzieklandschap. De nieuwigheid is er na zijn debuut wel van gesleten en wanneer een kleinkunstcover uit de jaren tachtig het beste nummer op de ep is, blijven we toch naar meer uitkijken. Gelukkig weten we dat Fulco’s muzikale brein een onuitputtelijke bron van moois is en dat het nog in vele projecten tot uiting kan komen.