Geppetto & The Whales – Heads of Woe: sterk en volwassen debuut

door Bram Pollers

Stilte heerst in de kamer. Eén druk op knop en de sereniteit wordt doorbroken door een, bij voorkeur, hemels geluid. Is dat niet het geval, dan ebt het momentum weg en verandert de ruimte weer gewoon in een ordinaire kamer. Albumopeners, ze zijn cruciaal om de luisteraar mee te slepen in het verhaal of de sound van een artiest. Proficiat, Geppetto & The Whales, want ‘Jonathan’ heeft alles om ons meteen mee te zuigen in de plaat.

De single ‘1814’ veroverde onze harten reeds een tijd geleden en ‘For The Black Hand At Dawn’ mag zich in het muzikale spectrum meten met het beste van The Veils. Daarnaast leunen ook mooie creaties als ‘Bright Star In The Morrow ‘ en afsluiter ‘Time’ dicht tegen de innemende folkpop die The Bear That Wasn’t enkele jaren geleden in verschillende huiskamers ging promoten.

In ‘Heads’, naar eigen zeggen een soort reprise van het op ‘People of Galicove’ verschenen ‘Hannah’, kruisen banjo en elektrische gitaar de degens in een opwindend tokkelspel. De voormalige Rock Rally-finalisten hebben het zichzelf niet makkelijk gemaakt, radiovriendelijke passages als ‘Duquesne’s Horse’ of ‘Juno’ zijn namelijk grotendeels verdwenen. Daar hoef je hoegenaamd niet om te treuren, want nu treden ietwat ingetogen melodieën en bij momenten Fleet Foxes-achtige samenzang op het voorplan.

Verder hebben we twee minpuntjes: enerzijds het feit dat na de apotheose van topduo ‘Esther, You’ en ‘Maxburg’, grotendeels instrumentaal, nog twee nummers staan, waaronder het bleke ‘Saigo’. Anderzijds hadden er wat ons betreft één of twee liedjes meer met banjo begeleid mogen worden, maar toegegeven, dat is muggenzifterij.

Geppetto & The Whales leveren niet alleen een sterk en volwassen debuut af, we durven er zelfs een nieuw gezegde op te kleven: is de eerste straffe Belgische plaat in januari al klaar, wordt het een uitzonderlijk muziekjaar. Een mens mag hopen, nietwaar?

Geppetto & The Whales kan je binnenkort onder andere aan het werk zien in Brugge (Cactus, 08.03, info & tickets), Gent (Handelsbeurs, 19.03, info & tickets), Antwerpen (De Roma, 23.03, info & tickets) en Hasselt (Muziekodroom, 28.03, info & tickets). Check de website van Geppetto & The Whales voor meer concerten.

Album verdeeld door Warner Music