Girls in Hawaii – Everest: bloedmooi

door Bram Pollers

Met drie albums tussen 2004 en 2013 kan je Girls in Hawaii bezwaarlijk een erg productieve band noemen. Maar laat ons eerlijk zijn: de twee vorige platen waren van een zodanig hoog niveau, dat geen haan er naar kraaide. Hun laatste wapenfeit dateert alweer van 2008, mede door de korte pauze na het overlijden van drummer Denis Wielemans.

girls in hawaii everest

Na een geslaagde passage op Pukkelpop zijn de girls weer helemaal terug. ‘Everest’, hun nieuwste worp, brengt behoorlijk wat druk met zich mee. De band behoort tot één van de grootste van België en ieder van ons wacht in spanning af of ze er opnieuw in slagen de mensheid met verstomming te slaan. Opener ‘The Spring’ laat meteen een veel intiemer Girls in Hawaii horen dan we gewoon zijn. Dit folky nummer had evengoed in het repertoire van The Low Anthem kunnen voorkomen.

Single ‘Misses’ staat inmiddels op onze interne harde schijf gebrand. Het prachtige eerbetoon aan de overleden drummer grijpt je naar de keel, zonder een enkele keer melig te worden. Titels als ‘We are the Living’ en ‘Not Dead’ kiezen meer de richting van het voorzichtige optimisme. Na de verwerking van bovengenoemde gebeurtenis, mikt de groep duidelijk niet alleen op retrospectie, ze wil ook vooruitkijken. “Until I sleep / until I sleep / I forever walk”, we zouden het zelf niet beter kunnen zeggen.

‘Here I Belong’, inclusief spoken word intro, creëert een zekere nostalgische sfeer. Weten dat je thuishoort in de wereld, maar stilzwijgend vragen waarom mensen die je nauw aan het hart liggen hier niet meer zijn. Een pakkend hoogtepunt.

Ook de fans van epische Girls in Hawaii-nummers komen aan bod. In ‘Switzerland’ en ‘Mallory Heights’ wordt er stelselmatig naar een climax toe gewerkt. Ook hier weten onze Waalse vrienden pareltjes van te maken. ‘Head On’, ‘Rorscharch’ en ‘Wars’ luiden het einde in van deze beklimming. Wij hebben, net zoals zichtbaar op de albumhoes, na de klim het licht wederom gezien.

‘Everest’ werd gezien als één van de grootste Belgische releases in het jaar 2013. Met zulke hoge verwachtingen gaan veelal teleurstellingen gepaard, niet bij Girls in Hawaii. Er heerst een andere sfeer dan op de uitstekende voorganger ‘Plan Your Escape’, maar het zestal levert desalniettemin een bloedmooie plaat af. Vergelijkingen met Sparklehorse en Grandaddy zijn nog steeds relevant, maar daar hebben we geen moeite mee. Dit is een serieuze kandidaat voor de titel van Belgisch album van het jaar.

Je kan Girls in Hawaii de komende maanden onder meer live zien in Leffinge (Leffingeleuren, 13.09, info & tickets), Brussel (Koninklijk Circus op 21.11 en AB op 22.11 – info & tickets) en Amsterdam (Paradiso, 19.12, info & tickets). Check voor een volledig overzicht de website van Girls in Hawaii.

Album verdeeld door PIAS