Gitaren en hiphop zetelen naast elkaar op ‘Say’ van Run SOFA

door Jasper De Spiegeleer

Ook onder de taalgrens valt er heel wat muzikaal talent te ontdekken. Eerder dit jaar merkten we Run SOFA op, een duo uit Charleroi dat op leadsingle ‘Dissin’ de indiesound van ep ‘Shenanigans’ inruilt voor een psychedelische mengelmoes van rock en rap. Debuutalbum ‘Say’ gaat verder op dat elan en doet de haren overeind staan.

“Can you hear the sounds of all my ancestors?”. ‘Say’ barst meteen uit z’n voegen met de intro van het titelnummer. De prangende vraag wordt meerdere malen herhaald alsof het antwoord van levensbelang is. De holle drums en verwrongen gitaren lijken een grimmige toon te zetten voor het album. Die sfeer wordt verdergezet dankzij de voodoo vibes van ‘Dissin’. Die echoënde, donkere stem komt terug op ‘The heaviness of a lie’ en creëert telkens een grimmig sfeertje. Na dat meeslepende nummer slaat ‘Unapologetic’ je in het gezicht met piepende gitaargeluiden en korte, krachtige zinnen die als slogans worden afgeroepen. Op ‘Oscar told me’ komt de rock-rapcombinatie het meest tot uiting. ‘I’ll never rap like Kendrick’ klinkt het en dat klopt ook. De zinnen vloeien niet naadloos in elkaar over zoals bij een  typisch hiphop-nummer, maar worden eerder afzonderlijk als statements gebracht.

De rap- invloeden zijn het duidelijkst op twee laatste nummers. ‘Work $$’ start met een slome trap-achtige beat die in veel hedendaagse hiphop terug te vinden is. In ongeveer de helft banen de onvermijdbare gitaren zich een weg doorheen het nummer.’Silly silly dreams’  doet je in je handen klappen door zware drums met een psychedelische toets en een beat die perfect zou passen op het onorthodoxe ‘Yeezus’ van Kanye West.

Veel variatie is er niet te horen, al verveelt ‘Say’ geen minuut.  De combinatie van de krachtige gitaren met hiphop-accenten wordt echter wel feilloos uitgevoerd. Het Franse accent komt regelmatig Pink Panther-gewijs bovendrijven, maar in dit geval zorgt het voor extra charme en authenticiteit. De dreigende aard van de muziek zal live mogelijks nog beter tot z’n recht komen.

Run SOFA staat op 5 mei op Les Nuits Botanique. Info en tickets vind je hier.