Godspeed You! Black Emperor – Asunder, sweet and other distress: knock out

door Matthias Desmet

Knisperend schuren tektonische platen langs elkaar. Na steevast sloom murmelen, stoot de dampende geiser krijsend zijn opgekropte energie uit. Een verwoestende modderstroom sleurt volledige dorpen mee in zijn fatale val. Lavastromen verschroeien meedogenloos naarstig in elkaar gezette huisjes en hutjes. Na de catastrofe klinken triomfantelijk hymnen uit het dal. Vuisten gaan de lucht in: verzet.

In hun eeuwigdurende strijd met de natuurkrachten, baren de post-rockers van Godspeed You! Black Emperor vandaag hun vijfde studioplaat. De boreling is wederom weerbarstig, een venijnig jankend mormel (en live-embryo ‘Behemoth’ was al zo’n imposante homp). Onderhuids schuilt echter een evenwichtig en harmonieus knaapje. ‘Asunder, sweet and other distress’ is niet GY!BE’s spannendste worp, wel hun best gestructureerde. Het rond de band opgetrokken mysticisme neigt soms naar het pathetische, maar het is in de muziek dat GY!BE overwint.

De Canadezen noemen dit zelf hun “single album”. Het is echter vooral de klassieke vierdelige symfonie die door dit schijfje galmt. Het statige openingsdeel en de triomferende finale zijn hiervan de voornaamste getuigen. Hymnisch schreeuwen en gieren gitaren en violen. De schrijnende essentie van dit epos zijn de weerbarstige middendelen, groezelige noise en grommende drone, schurend stof en sluipend slijk. Nevenprojecten als Growing en Hiss Tracts werpen hier hun vale vruchten af. Smachtend verlang je naar de catharsis. Je krijgt die in het laatste nummer, apocalyptische goudkoorts, zegepralende destructie.

De bokser wankelt op zijn benen. De vijandige handschoen zweeft, als in slow-motion, naar hem toe, een zwarte roofvogel klievend door de lucht. Als een klok galmt de uppercut na in zijn schedelpan. Hij zijgt neer, zijn verminkte lijf een slappe lendenpop, zijn gezicht een bloederige Francis Bacon. Triomfgezangen stijgen op. De genadeloze tegenstander kraait victorie. Ongewild verzwelgend in overwinningskoren, blaast de bokser de aftocht, op een draagberrie. De triomftocht en de treurmars, slechts een vingerknip zijn ze van elkaar verwijderd. Soms, op een plots, schaars moment, klitten ze tragisch glorieus samen. KO door GY!BE.

Godspeed You! Black Emperor live aan het werk zien kan binnenkort in Brussel (29.04, Koninklijk Circus, info & tickets) en Amsterdam (30.04, Paradiso, info & tickets).

Godspeed You! Black Emperor website