Golden Kanine – Scissors & Happiness: combinatie van indie en post-rock

door Erik Van Damme

Golden Kanines eerste album ‘Scissors & Happiness’, in 2009 uitgebracht in beperkte oplage, krijgt een re-release. Ondertussen is er reeds een tweede album, ’Oh Woe!’, dat overal op lovende kritieken kan rekenen. Het combineren van indie met post-rockgerichte geluiden en een wel heel hoog stemgeluid zorgen voor een erg speciaal experimenteel sfeertje. Het mooie aan Golden Kanine is dat je eigenlijk geen genre kan kleven op hun muziek.

Wie ’Oh Woe!’ goed vindt zal zeker te vinden zijn voor dit eerste album, met dezelfde ingrediënten. Wat het meest in het oog springt zijn de zangpartijen van zanger Andreas. Bij de muzikale omlijsting valt vooral de werkelijk interessante inbreng van trombone, trompet, percussie en drums op. Luister maar naar het wondermooie ‘Happiness’ waar de bij momenten bonkende drum mooi gecombineerd word met de hele hoge stem. Of naar het meeslepende ‘Cut’ waarin je zowat alle instrumenten hoort, evenwel allemaal gebouwd rond die zang als belangrijkste instrument in het geheel. Afsluiter ‘Lover Don’’ Start’ is dan weer het combineren van zachte percussie met, jawel, wederom die stem.

Toegankelijk kun je ’Scissors & Happiness’ bezwaarlijk noemen. Voor wie houdt van experimenteren met post-rock meets indie toestanden is dit album alvast een sterke aanrader. Voor het grote publiek is dit echter geen hapklare kost. Commercieel zal Golden Kanine hier wellicht geen hoge ogen mee gooien, in alternatieve kringen daarentegen net wel. Aan hen en aan jou als luisteraar de keuze…

Golden Kanine live zien kan voorlopig niet in België en Nederland. In oktober houdt de groep wel halt in Luxemburg.

Golden Kanine website

Album verdeeld door Munich Records