Great Lake Swimmers – New Wild Everywhere: aangenaam luistervoer

door Sven Volckerijck

“What time is it?”, vraagt Tony Dekker zich af als opener van ‘New Wild Everywhere’. Dekker is geen Nederlandse reggae-artiest, maar frontman van Great Lake Swimmers, een Canadees vijftal dat zich in het gebied van folk, americana en aanverwanten ophoudt. In minder dan 10 jaar wisten ze een trouwe schare fans op te bouwen, en die worden niet teleurgesteld met de dertien nummers die we hier voorgeschoteld krijgen. Tijd misschien om een nieuw publiek aan te spreken?

Great Lake Swimmers klinken erg toegankelijk. De meeste liedjes kunnen met gemak opgenomen worden in de playlist van – we zeggen maar wat – Radio 1. Het weidse geluid van titelsong ‘New Wild Everywhere’ past op zowat elke plaat van Tom Petty, de strijkers in ‘The Great Exhale’ klinken zalvend, ‘The Knife’ straalt zoveel rust uit dat je de dreiging uit de tekst zou vergeten en ‘Changes With The Wind’ had van The Jayhawks kunnen zijn. Rustige en meer up-tempo nummers worden goed afgewisseld, en die variatie maakt deze plaat tot aangenaam luistervoer.

Om echter nieuwe luisteraars en fans aan te trekken, mist dit album een lied dat boven de rest uitstijgt, een lied waarmee ze kunnen opvallen in de stroom (vaak erg goede) muziek die ons dagelijks bereikt. Naarmate de plaat vordert, krijgen we immers toch vaak het gevoel dat de groep verder kabbelt op de ingeslagen weg. Die weg mag dan nog zo mooi, bosrijk en aangenaam zijn, nieuwe wandelaars trekt je er niet meteen mee aan. Enkel het titelnummer, dat een erg goede single zou zijn, piept boven het peloton uit, maar mist dan weer de kracht om deze band te laten opvallen in de playlists van de radiostations. Ook het extra nummer ‘Les Champs De Prog√©niture’ valt enigzins op, niet in het minst omdat de groep overschakelt op het Frans, en Canadees Frans klinkt voor ons toch nog steeds erg bijzonder. Een geheide hit durven we dit echter niet noemen.

Great Lake Swimmers blijft daarmee een verdienstelijke band die zijn plaats in het muzikale landschap verdient en waarvan we een concert aan iedereen kunnen aanraden. Voorlopig zit de grote doorbraak er echter nog niet aan te komen.

Great Lake Swimmers treedt o.m. op in Middelburg (De Spot, 10.04, info en tickets), Brussel (Botanique, 16.04, uitverkocht concert, meer info), Diksmuide (4AD, 17.04, info en tickets), Ottersum (Roepaen, 18.04, info en tickets), Groningen (Vera, 19.04, info en tickets) en Turnhout (De Warande, 27.04, info en tickets)

Website Great Lake Swimmers

Album verdeeld door Munich Records