Guards – In Guards We Trust: fijn tussendoortje

door Sam Hendriks

Guards dat zijn Richie Follin, Loren Humphrey en Kaylie Church, twee kerels met lang haar en een meisje met nog langer haar. Daar zitten twee namen tussen die mogelijk, maar waarschijnlijk niet, een belletje doen rinkelen. Zowel Humphrey als Follin maakten deel uit van het live-ensemble van Cults. Meer nog, Follin is de broer van frontwoman Madeline. Dat maakt dat vergelijkingen met die band moeilijk uit de weg zijn te gaan.

Rond Cults is het al een hele tijd stil, maar degenen die hopen op dezelfde fijne deuntjes zoals we ze kennen van Madeline en Brian zullen teleurgesteld het debuut van Guards afzetten. Terwijl het gelijknamig getitelde album uit 2010 nog wel wat weg had van de bekendere collega’s, nemen ze op ‘In Guards We Trust’ een andere afslag. Van geen refreinen gaan ze naar knallers, die niet zouden misstaan in grote zalen. Helaas hebben ze dat stadium in hun carrière nog lang niet bereikt. Het debuut is eerder een album voor een publiek dat Guards nog niet gevonden heeft.

‘Silver Lining’ is een plezier om naar te luisteren: “I wanna live forever, I don’t care” zingen Guards, met toepasselijke ‘I don’t care’-melodieën en gitaarriffs. Met ‘Not Supposed To’ en ‘Coming True’ staat vast dat ze een veel bredere fanbasis zullen veroveren door de vele youu-oee-oehhhs dan met pakweg ‘Don’t Wake the Dead’ uit hun EP.

Dat alles maakt van ‘In Guards We Trust’ een enorm fijn tussendoortje. Want toegegeven: april was een topmaand wat betreft geweldige debuten (denk The Neighbourhood) en geslaagde, langverwachte opvolgers (denk James Blake). De Amerikanen verdwijnen met ‘In Guards We Trust’ tussen alle andere pas uitgebrachte albums.

Guards roept herinneringen op aan een bandje waar je ooit ook het redelijke debuut van kocht, maar ondertussen is dat al verdwenen richting de achterste gelederen van je platenkast. Ze zijn niet voldoende bijzonder om een blijvende indruk achter te laten, maar goed genoeg om ze niet af te zetten als ze eenmaal aan het spelen zijn. Hoewel ze zeker niets slechts op de wereld hebben losgelaten, zal dit album op het einde van het jaar in weinig lijstjes verschijnen.

Guards live zien kan binnenkort op het ontdekkingsfestival London Calling in Paradiso (24-25.05, info & tickets).

Guards website

Album verdeeld door PIAS