Hamilton Leithauser – Black hours: erg degelijke solo-uitstap

door Bram Pollers

Twee jaar geleden creëerden The Walkmen met ‘Heaven’ een tijdloos meesterwerk dat zelden de kans kreeg om te bestoffen in onze platenkast. Anno 2014 spreidden verscheidene leden van de band hun vleugels uit om te proeven van mogelijk solosucces. Bassist Peter Matthew Bauer schreef op zijn eentje een parel, multi-instrumentalist Walter Martin deed beroep op onder meer Nick Zinner, Karen O, Matt Berninger en zijn eigenste frontman Hamilton Leithauser. Die laatste waagde zich inmiddels aan zijn eigen project en ook hij trommelde een aantal bevriende topmuzikanten op: onder meer Rostam Batmanglij van Vampire Weekend, Morgan Henderson van Fleet Foxes, Amber Coffman van Dirty Projectors en Richard Swift van The Shins droegen hun steentje bij.

De ervaring leert ons dat een sterrenparade geen garantie is op onverdeeld succes – Lou Reed en Metallica sloegen ook ooit de handen in mekaar. Het ingetogen, op strijkers en piano dobberende ‘5 AM’ doet ons echter vermoeden dat een miskleun uit den boze is. De wat hese stem van Leithauser grijpt je bij het nekvel en begeleidt je kippenvlees tot de laatste seconde als een ware gentleman. In ‘The Silent Orchestra’ doet de grootse orkestratie gecombineerd met de zomerse vibe ons vermoeden dat Batmanglij erg bedrijvig aan het werk is gegaan dit nummer. Single Alexandra is dan weer pop van de bovenste plank, gaande van radiovriendelijke deuntjes tot aanstekelijke backing vocals. Toch is ‘Black Hours’ zeker niet de plaat van de regelmaat. ’11 O’Clock Friday Night’ verveelt door een te lange instrumentale intro en een wel erg repetitief “You and me and everybody else” en ‘St. Mary’s County’ mijmert naar Tom Waits en Bob Dylan, maar blijft desalniettemin ver onder het niveau van beide grootheden. ‘Self Pity’ en afsluiter ‘The Smallest Splinter’ lijken niet meer te zijn dan matige samenraapsels van b-kantjes uit het verleden van The Walkmen. Zijn wel meer dan geslaagd: Leithausers knipoog naar Buddy Holly tijdens de overheerlijke rock-‘n-roll van ‘I Retired’ en de epische liefdesverklaring die ‘Bless Your Heart’ tentoonspreidt.

Ondanks enkele mindere songs bewijst Hamilton Leithauser dat ook hij met een erg degelijke solo-uitstap op de proppen kan komen. Maar nu de alfamannetjes van The Walkmen elk hun eigen ding hebben kunnen doen, is het welletjes geweest: hoog tijd voor een achtste plaat van de Amerikaanse indierockband.

Hamilton Leithauser live aan het werk zien kan binnenkort onder andere in Hasselt (Pukkelpop, 14.08, info & tickets) en Biddinghuizen (Lowlands, 15-17.08, info & tickets).

Hamilton Leithauser website

Album verdeeld door V2