Haring zwemt zelfzeker tegen de stroom in met ‘In spaces’

door Joris Blondeel

Liefhebbers van het fijnere elektronische spul worden in eigen land meer dan verwend. Oaktree, Avondlicht, SkyH1: het zijn maar enkele namen uit een steeds langer wordend lijstje van kwalitatieve knoppenberoerders. Blijkbaar is de landelijke vijver nog lang niet opgedroogd want ook Brusselaar Haring bewijst met zijn veelbelovende debuutalbum ‘In spaces’ dat hij het potentieel heeft om uit te groeien tot een vette vis.

Pantha du Prince zonder belletjes, Boards of Canada op 45 toeren, Oaktree na een thermos straffe ochtendkoffie; bij het beluisteren (uiteraard met hoofdtelefoon) van de fraaie, subtiele muziekjes op ‘In spaces’ doemen spontaan heel wat associaties op.  Ondanks deze invloeden heeft Haring nu al duidelijk een eigen karakteristiek geluid, waarin atmosferische minimal (‘Vapor town’) en downtempo (‘Perspectives’), maar ook occasionele synthpop (‘Home’) een eigen plek krijgen. Ook de gelijkenis met Tycho is frappant. Net als de grootmeester uit LA verstaat onze vis-achtige Brusselaar de kunst om louter met melodie (de muziek is steevast instrumentaal) een nummer op te bouwen en boeiend te houden. Vooral op het eerder vernoemde ‘Home’ komt het uitgesproken narratieve gebruik van melodie heel mooi tot zijn recht.

Het volledige album laat zich trouwens beluisteren als een systematisch opgebouwd boek of film. Zo worden we zachtjes ingeleid met het sfeervolle ‘Phase’. Aansluitend worden de registers een voor een opengetrokken op nummers als ‘Who they wish we were’ of ‘Bozkurt cad’ (die laatste met heerlijk weerbarstige tegenritmes), waarna er in stijl,  gestaag wordt afgebouwd met het Avondlicht-achtige ‘Borders’ en het aan de Berliner Schule refererende ‘Perspectives’.

De volgende uitdaging wordt het boeiend maken van de breekbare slaapkamersubtiliteiten op een podium. Wij hopen alvast dat er meer dan een laptop met een afgeknabbeld appeltje op het podium zal te zien zijn.  Pakweg een batterij synchrone visuals en wat extra percussie zouden wel eens een serieuze meerwaarde kunnen zijn. Los van het eventuele live-potentieel is ‘In spaces’  voor ons nu al een van de beste Belgische releases van het jaar en een uitgesproken belofte. Waarheen deze vis de komende jaren ook zwemt, wij staan klaar om te volgen.

Haring stelt ‘In spaces’ voor op Les Nuits Botanique (13.05, info & tickets) en in Trix tijdens Bitter2 (27.05, info & tickets).