Head Full of Flames – Seven Songs EP: band die we in het oog mogen houden

door Erik Van Damme

Head Full of Flames is een kwartet uit Vlaams-Brabant dat met behulp van allerlei instrumenten zoals gitaar, ukelele, banjo en trompet probeert een sfeer te creëren die je moet raken tot de diepste vezels van je ziel. Lo-fi is het genre waar ze het best tegenaan leunen.

‘Seven Songs EP’ bevat, de naam zegt het zelf, 7 pareltjes van songs. Voor een keer is het niet de stem die het hoogtepunt vormt maar de muzikale omlijsting. Een streepje gitaar, een pianodeuntje, en vooral de inbreng van die speciale instrumenten zorgen voor een wel heel meeslepend en rustgevend sfeertje. Het doet zelfs een beetje folk aanvoelen.

Dit wil niet zeggen dat het stemgeluid niet goed is, integendeel. Bij ‘Ukelele song’, waar het instrument uit de titel een hoofdrol speelt trouwens, komt de zang van Jan Evenepoel net iets meer boven drijven, prachtig eigenlijk. Het kwartet is door de vele optredens duidelijk reeds heel goed op elkaar ingespeeld en dat hoor je ook. ‘Neon Light’ is het minst rustige nummer op deze ep, gedreven op een meeslepend gitaargeluid gaat het zelfs de redelijk strakke kant op, maar Head Full of Flames eindigt toch in een rustige final touch.

‘Seven Songs EP’ is alvast een eerste kennismaking met een band die we in het oog mogen houden. Hier zijn mensen bezig die weten hoe ze een sfeer kunnen creëren met hun instrument en stem, vaak aangrijpend, meestal heel beklijvend. Heel mooi plaatje. Wordt vervolgd?

Head Full of Flames live zien kan binnenkort onder meer in Asse (‘t Smiske, 09.03, info & tickets), Gent (Café Video, 12.03, meer info) en Leuven (STUK, 11.04, info & tickets). Check Head Full of Flames op vi.be voor meer live dates.

Album verdeeld door Munich Records