Een herboren VRWRK gooit het roer om op ‘On the outside’

door Stijn Ringoir

Sinds hun debuut-ep uit 2013 gaat het Brusselse Vuurwerk gehuld in mysterie. Als exponenten van het hippe Run Tell Secrecy staan ze reeds jarenlang garant voor fijngesneden elektronika met lekker organische synth-lijntjes.

Er is de afgelopen jaren echter veel veranderd ten huize Vuurwerk, en op ‘On the outside’ spreekt dan ook een compleet vernieuwde band.  Brussel werd Londen, Vuurwerk werd VRWRK, en het duo een trio. De scheidingslijn trekt echter verder dan louter bandnamen of locaties. Nadat voordien voornamelijk geleund werd op guestvocals, is op ‘On the outside’ Londenaar Salem Khazali helemaal geïntegreerd als volwaardig frontman. Waar ‘Vuurwerk’ nog esthetisch strak afgelijnde elektronische muziek bracht, geeft Khazali het geheel een fikse injectie schwung. Dit komt sterk tot uiting op nummers als ‘Hearts beating in sync’ of ‘Face it’. Doorleefde soul die we eerder verwachten aan te treffen op een Sampha plaat.

Het oude Vuurwerk is echter niet dood en begraven; vooral het vooruitgestuurde ‘New flow’ vormt een nostalgische knipoog naar de vertrouwde grootstad-electronika die we gewend zijn. Met het Cockney-accent van hiphop-chouchou Glints mijmeren we terug naar de ‘endless summer van 2015’. Afgaande op deze snedige feature kunnen we alleen hopen dat het debuut van deze Britse Antwerpenaar binnenkort verschijnt, en ook deze Run Tell Secrecy-zoon z’n plaats in de spotlight opeist.

Dat de evenwichtsoefening tussen het nieuwe en het oude echter niet zo evident is blijkt uit ‘You feel me’. Opterend voor een gulden middenweg tussen het oude en het nieuwe serveert VRWRK een beetje van beiden, maar vormt het geheel maar een makke brei van verschillende ingrediënten.

De orgelpunten van ‘On the outside’ bestaan dan ook uit de momenten waaruit blijkt dat VRWRK definitief het roer heeft omgegooid. ‘Wanted it all’, een herwerking van het eerder verschenen ‘Because I feel things’ vormt een beklijvend hoogtepunt waar vooral Khazali ons helemaal weet te overtuigen van het nieuwe VRWRK. ‘Outsiders’ en ‘Wait it out’ vormen een prachtig slotakkoord met heerlijk uitgesponnen synthmelodieën, van wat een zeer strak gepolijst debuut is geworden.

VRWRK speelt woensdag 25 oktober in de AB (info & tickets).