Hiatus Kaiyote verkoopt een dreun aan de tegenslag op ‘Mood Valiant’

door Laurent Voet

Het is alweer zes jaar geleden dat Hiatus Kaiyote het kolossale album ‘Choose your weapon’ losliet. Hun vorige langspeler was een gigantische reis door een future neo-soul jungle waar er lianen van elektriciteitskabels de luisteraar met plezier deden verdwalen. De lat werd hoog gelegd voor de opvolger, ‘Mood valiant’.

De geboorte van het album kende nochtans een moeilijk proces. Hoewel de opnames al begonnen in 2018 gebeurde de afwerking pas eerder dit jaar. Zangeres Nai Palm kreeg te maken met een agressieve borstkanker die ze naar eigen zeggen wel al vaker geanticipeerd had. Haar moeder is eraan overleden toen ze nog jong was. De andere bandleden spreken vol bewondering over de manier waarop Nai met de ziekte is omgegaan. Nai was een pure uitdrukking van vitaliteit en hield de moraal hoog. De titel ‘Mood valiant’ verwijst dan ook naar dit hele gebeuren.

Hoewel de formule van de band niet echt veranderd is, zet men wel een stap terug in omvang. Geen 18 nummers deze keer met zowel tussen als in de nummers de constante wisselingen in tempo’s en sferen. ‘Mood Valiant’ is geconcentreerder van aard en minder avontuurlijk alhoewel het veel analogieën vertoont. Er is een korte intro die de sfeer zet waarop een knal volgt die de start van het album inluidt. De muziekstijl is weinig veranderd en het niveau van de muzikanten ligt opnieuw zeer hoog. Drummer Perrin Moss is een jazzy humanoïde drummachine die met een vingerknip het nummer kan doen keren. Het verbaast ons dat Moss niet vaker voorkomt in lijstjes van beste drummers ooit.

‘Chivalry is not dead’ is Hiatus Kaiyote zoals we ze kennen. Stevige ritmes, jazzy en neo-soul rollende bassen en een meersporige Nai die als een vrije vogel haar stem alle kanten doet opgaan. ‘Get sun’ vormt dan weer een grote kansmaker om in de toekomst gesampled te worden door andere artiesten. In het verleden werd de band overigens al gesampeld door Kendrick Lamar, The Carters, Anderson. Paak en Drake. De blazers geven er een klassieke hip hop-swing aan. Nai plooit haar stem van een lage heesheid naar een flinterdunne hoogte op de single ‘Red room’. Het nummer is een ode aan de nood tot terugtrekken, waar je alleen kan zijn met de invallende zon en jouw gedachten. Het is één van de meer consistente nummers van de band. Geen plottwists, maar een vaste beat waarop Nai alle vrijheid krijgt.

Hiatus Kaiyote levert een levenslustig en daadkrachtig album af. De formule die ze hanteren gaat nergens vervelen en een stap terug in omvang is misschien we de slimste om te maken na de kolos die hun vorige album was. Verder werd de fout om te veel te willen en te morsen werd niet gemaakt. De intelligente composities voelen nergens gekunsteld aan en verliezen door de berekeningen niet aan warmte en vitaliteit. ‘Mood valiant’ geeft ons een vooruitzicht na de barre corona-tijden en laat ons moedig de zomer ingaan.