Hong Kong Dong – Sweet Sensations: Fijn jeugdig enthousiasme

door Yanni Ratajczyk

Hong Kong Dong bestaat uit Boris en Sarah Yu Zeebroek – we zullen het een laatste keer zeggen: de kinderen van Kamagurka. Deze twee familieleden worden bijgestaan door Geoffrey Burton, die als gitarist onder meer bij Arno speelde en dus absoluut geen groentje is in de Belgische muziekscene. Vorig jaar bracht de groep ‘Lesbians Are A Boy’s Best Friend’ uit, de EP waarop ze de wereld voor het eerst lieten kennismaken met hun ietwat geschifte geluid.

Burton heeft een belangrijk aandeel in de sound, hij laat zijn aanwezigheid onmiddellijk merken door in het openingsnummer ‘Yoko Oh No!’ een noisegitaar los te laten op leuke electronica. Wanneer daarboven de stemmen van Boris en Sarah weerklinken krijgen we een zeer catchy resultaat, eindigend in een gejuich van jewelste: de toon is gezet. Plots begint ‘Flowers’, een nummer dat een kinderlijke en paradijselijke toets heeft. Het vrolijke riffje doet ons dromen van de zomer en blijft bovendien dagenlang in ons hoofd zitten. Het is een topper die het zeker goed zal doen tijdens het festivalseizoen.

‘Sweet Sensations’, de titelsong van de plaat, is wederom zeer dansbaar. Allerlei synthgeluidjes worden bij elkaar gegooid en vermengd tot een snedige hutsepot waarin we allerlei 80ies invloeden terugvinden. Ook in ‘Romance In The Afternoon’ denken we bijvoorbeeld aan The Human League, althans de prettig gestoorde versie. Burton krijgt carte blanche in ‘Thunder’, waar hij de gitaar laat scheuren. Jammer genoeg is dit alles wat het nummer te bieden heeft. Of dit lied echt nodig is weten we niet. Het stoort niet echt maar wat ons betreft had ‘The Fear’ al mogen beginnen: een dancefloorkiller die ons eerst doet denken aan TC Matic, maar daarna losbarst in een losbandige chaos. Dat deze groep verschillende invloeden weet te gebruiken (niet kopiëren) horen we in ‘Dirty’, waar de funky toets van Talking Heads om de hoek komt piepen. De plaat wordt afgesloten met ‘Forget’, waar we horen dat ook The Beatles hebben opgestaan in de woonkamer van familie Zeebroek.

Wat leuk is aan dit album is dat je, wanneer je het een paar keer herbeluistert, steeds nieuwe dingen lijkt te ontdekken. ‘Sweet Senations’ wordt gekenmerkt door een mix van flirterige electronica en onstuimige noise, bijgestaan door een flinke dosis humor. Invloeden worden verwerkt, maar op een originele manier. Toch valt er niet echt een lijn door het werk te trekken, behalve die van het jeugdig enthousiasme, al vinden we dat best fijn.

Hong Kong Dong speelt binnenkort onder meer in Breda (Mezz, 02.06, info & tickets), Brussel (Beursschouwburg via VK, 09.06, meer info, met Indiestyle dj-set voor en na het concert), Genk (Genk On Stage, 23.06, meer info) en Gent (Boomtown, 19.07, meer info). Check de Facebook-page van Hong Kong Dong voor meer live dates.

Album verdeeld door PIAS