Hudson Mohawke – Lantern: meer verzameling dan album

door Daan Leber

Hudson Mohawke is al lang geen rijzende ster aan het firmament meer, hij heeft zijn vaste stek te pakken. Na samen met collega Lunice als TNGHT festivals wereldwijd plat te spelen en een groot deel van ‘Yeezus’ kleur te geven, was het tijd voor nieuw solowerk.

Aftrappen gebeurt met ‘Latern’ een noise-achtig werk, waarop HudMo zijn eerder subtiele stempel drukt. ‘Ryderz’ wordt de eerste keer dat er echt een groove te horen valt. Het nummer kan het best omschreven worden als zijn versie van soul, ook de gastvocalen dragen een gelijkaardig gevoel uit. Verder lijkt het soms op r&b (‘Resistance’ met Jhené Aiko), soms klinkt het meer ingetogen (Antony op ‘Indian space’, en Miguel op ‘Deepspace’). Niet altijd zijn deze combinaties geslaagd, het blijft moeilijk om je ding te doen op de stuiterende beats van de Schot. ‘Very first breath’ is daar een voorbeeld van, waarop het Irafen niet lukt om het instrumentale de baas te zijn. Waar de song dan wel weer in slaagt, is om de twee zijden van Hudson Mohawkes klankenpalet te verbinden. Ook op dit album staan enkele harde, energetische nummers, zoals ‘Brand new world’ en ‘Scud books’.

Op ‘Lantern’ weigert Hudmo zich verder in het hiphopvakje te laten duwen. Dit is onder andere te merken aan het feit dat er geen enkele samenwerking met een rapper te bespeuren valt, hoewel velen dit verwacht hadden. Toch bevindt hij zich tussen hamer en aambeeld. Het werk vertoont opmerkelijke overeenkomsten met debuut ‘Butter’, maar doet aan de andere kant denken aan de sound die tentoongesteld werd op de ‘Satin panthers’-ep. Hierdoor mist ‘Lantern’ de cohesie die die eerste vertoonde, en de absolute energie die rondgestrooid werd op de laatste. Al bij al is deze tweede langspeler geen slecht album, maar toch heb je het gevoel dat je gewoon naar een verzameling nummers aan het luisteren bent. Hudson Mohawke maakte een plaat die heel erg Hudson Mohawke klinkt, maar niet zoals we die de laatste jaren kenden.

Hudson Mohawke doet op 20 en 21 augustus Pukkelpop en Lowlands aan. Meer info en tickets is te vinden op hun sites.