Hundreds – Hundreds: sfeervolle lo-fi electropop

door Laura Van Eeckhout

Google ze maar eens, het Duitse duo Hundreds. Veel meer dan hun ietwat vage officiële website en MySpace zal je zoektocht niet opleveren. Voorlopig blijven Eva (zang, Glockenspiel, autoharp) en Philipp (synths, piano, beats) blijkbaar liefst van al nog wat in een wolk van mysterie gehuld. Ons kan het eerlijk gezegd niet zoveel schelen, want na het beluisteren van het zelfgetitelde debuut van de band hebben we toch alleen nog maar aandacht voor hun betoverende muziek.

Hundreds maken sfeervolle lo-fi electropop die soms zacht en rustgevend, dan weer droevig en melancholisch klinkt. Over de hele lijn aanwezig is de warme mystiek die ook dat andere electropop man/vrouw duo (The XX) kenmerkt. Het ziet er dan ook naar uit dat de Duitsers in termen van succes gauw in de voetsporen zullen treden van hun in 2009 doorgebroken soortgenoten. Live krijgen ze binnenkort de kans om zich voor hele Europa te bewijzen, maar het songmateriaal is er alvast.

Denk trouwens niet dat Hundreds simpelweg teren op de populariteit van The XX. Ondanks de verscheidene gelijkenissen weet de groep zich te differentiëren met een geluid dat net iets minder broeierig en net wat meer laid-back is. Het resultaat is echter bijna, of zelfs even mooi. Onze favoriete songs om die stelling te staven zijn opener ‘Solace’, het vrolijke ‘Happy Virus’, het intieme ‘I Love My Harbour’ en het schitterend opgebouwde ‘Let’s Write The Streets’. Het staat nu al vast dat deze en andere nummers vele harten zullen doen breken en/of smelten als de soundtrack bij uitstek voor zwoele zomeravonden tijdens het komende festivalseizoen.

Je hoeft echter niet zolang te wachten. Haal dit prachtige plaatje in huis en laat je nu al verleiden door de klasse van dit duo.

Hundreds live zien kan in de lente van 2011 alvast op het veelbelovende Walk The Line festival in Den Haag (13 & 14.05).

Hundreds website

Album verdeeld door Rough Trade