If Anything Happens To The Cat – Sun drunk moon: je genre kies je zelf

door Jens Van Lathem

Waarom het Gentse If Anything Happens To The Cat door zichzelf of door anderen simpelweg omschreven worden als postrock, het is ons na het beluisteren van hun eerste langspeler een raadsel. Een misvatting die het liefst zo snel mogelijk de wereld moet uitgeholpen worden.

Al komen ze natuurlijk wel uit dat milieu, en zo te horen willen ze daar ook serieus in genomen worden. Opener ‘How to walk through the fire’ wordt daarin gesteund door ‘The genius of the crowd’ van Charles Bukowski, één van zijn onmiddellijk gewichtig ogende gedichten in een zee van drank, drugs en seks. Net zoals de poëet daarmee aantoonde het klassiekere métier te beheersen, bewijst de band vanaf lied één dat ze postrockconventies helemaal onder de knie hebben. Bevreemdende tekstsamples, trage en dreigende opbouwwerken en gigantische climaxen volgen mekaar snel (of traag) op en plaatsen de groep meteen in de traditie van pakweg Maybeshewill.

Maar zoals gezegd lijken de zwaartepunten van ‘Sun drunk moon’ vanzelf te wijzen naar nummers die veel breder gaan. Op geslaagde, maar weinig spannende, Panda Bear-experimenten als ‘Amaterasu’ bijvoorbeeld, maar ook met een traditionele song als ‘Eyes closed, stay quiet’, waarop de jongens hun postrock-ei in een meeslepende outro leggen en zo van twee walletjes durven te eten.

Absolute hoogtepunt is echter het als stijlbreuk komende ‘Khaleesi’. De prachtige en virtuoze shoegazer koppelt de punch van Slowdive aan het naïeve handengeklap en glockenspiel van Architecture in Helsinki. Enkel een te cleane productie verspert het nummer de weg naar vergelijkingen met de donkere powerpop van Kaki King.

‘Sun drunk moon’ is een schizofreen manusje-van-alles, een ideale basis om de zoektocht naar een eigen geluid mee in te luiden. Een beetje van alles waar de muzikanten op de plaat individueel of in tussenschotten in uitblinken, zo’n werk hebben wij nog nooit gehoord. Iets aan het debuut zegt ons dat zij dat ook willen, en dus leggen we ons vertrouwen graag in If Anything Happens To The Cat.

Je kan het album in zijn volle live-glorie beluisteren in de Charlatan op donderdag 9 oktober (Charlatan, info & tickets).

If Anything Happens To The Cat website