Indians – Somewhere Else: talent zat, maar nog geen topplaat

door Bram Pollers

Steeds meer goede muziek van de Scandinavische schiereilanden bereikt het Europese vasteland, The Tallest Man on Earth voorop. In het kielzog van tallest man Kristian Matsson lijkt er nu Deense opvolging te zijn. Indians, een indiefolkband uit Kopenhagen met Søren Løkke Juul als frontman, heeft zijn debuutalbum uitgebracht.

Begin september stelde Indians drie nummers voor tijdens de 4AD Session, te bekijken op Youtube, nadat de band getekend had bij het label in kwestie. ‘I Am Haunted’, ‘Magic Kids’ en ‘New’, de liedjes die daar gespeeld werden, staan ook op ‘Somewhere Else’. Na deze sessies werd Indians een kleine hype in het indiefolkpoplandschap (inderdaad, een hele mond vol). Het moet gezegd: Indians klinkt fris, jong en kan zomaar het volgende pareltje van de hipsters worden. ‘Magic Kids’ is een intieme song met een indringende synthesizer op de achtergrond, ‘I Am Haunted’ een folkliedje, ondersteund door een akoestische gitaar, dat bij momenten aan de grote Justin Vernon doet denken.

Maar naast de 3 nummers bevinden zich nog andere behaaglijke en meer dan gezellige songs op ‘Somewhere Else’, zoals ‘Lips Lips Lips’ (denk Perfume Genius met meer bliepjes) en ‘Cakelakers’ (terugvallend op de akoestische gitaar, topper van het album). Helaas kent de plaat vanaf ‘Cakelakers’ een dip. Bij ‘La Femme’, ‘Melt’ en ‘Somewhere Else’ penden wij de woorden “meer van hetzelfde” en “opvulsel” neer. Zeven sterke tot zeer sterke liedjes staan naast drie andere die met moeite de middelmaat overstijgen.

Indians is een band die potten kan breken in de muziekwereld en harten kan breken in de gewone mensenwereld. Talent zat. Een album dat volledig top was, behoorde blijkbaar nog niet tot de mogelijkheden. ‘Somewhere Else’ is verre van een mislukking. Maar de verwachtingen die geschept werden in de eerste zeven nummers, worden niet waargemaakt in het verdere verloop. Desalniettemin: knap debuut.

Indians live zien kan binnenkort in Brussel (04.02, Huis 23, info & tickets) en Amsterdam (Paradiso, 05.02, info & tickets).

Indians website

Album verdeeld door Beggars / V2