Ital Tek zorgt met ‘Hollowed’ voor een lichtje in de duisternis

door Geerhard Verbeelen

Alan Myson aka Ital Tek komt uit de bescheiden Britse badstad Brighton. De muziek die hij maakt lijkt echter verwekt in de donkerste hoeken van een grauwe metropool. Een groot contrast, al is hij een producer die graag met contrasten werkt, zoals blijkt op z’n recentste ‘Hollowed’.

Op deze langspeler worden opgefokte beats afgewisseld met enkele welgekomen rustpunten. Ital Tek sleurt je mee op een donkere golf van klanken, die van in de verte op je af lijken te stuiven. Hij maakt vaak gebruik van een langzame opbouw, waarbij geleidelijk aan steeds meer elementen zich samen voegen tot op een extatisch punt waarin alle remmen worden losgelaten. Vooral in nummers als opener ‘A delicate balance’ en ‘Terminus’ is dat goed te horen. De ondertoon is meestal donker en grauw, terwijl er hier en daar evengoed  wat opklaringen en hoopvolle geluiden te horen zijn. Die hypnotiserende tonen sijpelen door in de rest van het album, begeleid door diepgravende bassen die onder je huid kruipen. ‘Hollowed’ is doorspekt met smerige, industrial nummers die je het gevoel geven dat je je in een gure achterbuurt begeeft. De futuristische beats in onder andere ‘Reflection through destruction’ en ‘Cobra’ slagen er in om je hoofd helemaal op hol te doen slaan. Hij trekt je meticuleus mee in zijn wereld van intense geluiden.

Na deze storm van ruwe en onstuimige klanken last de Brit een adempauze in, die ervoor zorgt dat we onszelf niet verliezen in de obscuriteit. De laatste twee nummers gidsen je naar het einde van de hectische rit met zachte klanken die voor kalmte zorgen. Het lijkt alsof er alsnog licht is aan het eind van de duistere tunnel waarin je minutenlang gevangen leek te zitten. Op die manier brengt de jonge Brit je opnieuw naar het startpunt en lijkt alles in balans te liggen. De cirkel is rond.

‘Hollowed’, uitgebracht op Planet Mu (bekend van onder andere Machindrum en Dj Rashad), laat zich niet makkelijk in een hokje duwen. Het is genre-overschrijdend en er zijn onder andere invloeden uit dubstep, footwork, ambient en house te horen. Desalniettemin weet Ital Tek alles in een mooi geheel te gieten zonder daarbij al te chaotisch over te komen. De muziek die hij maakt zal allicht niet bij het grote publiek terechtkomen, alhoewel het toch niet geheel ontoegankelijk is. Het is uitstekende een plaat met een eigen identiteit die wat duister aanvoelt en desondanks een optimistisch kantje heeft. Een beetje zoals een stad die de draad weer probeert op te pikken na hartverscheurende gebeurtenissen.

Album verdeeld door Planet Mu