J Mascis – Tied to a star: als een volleerd kaarter

door Bram Pollers

J Mascis – uitgesproken als masskiss, om voor eens en voor altijd dat misverstand de wereld uit te helpen – is door velen gekend als “die van Dinosaur Jr.”. Maar de opperdinosaurus is meer dan dat. Hij verraste in 2011 vriend en vijand met zijn grotendeels akoestische studiodebuut ‘Several shades of why’, waarop een parade van indiesterren, zoals Sophie Trudeau (GY!BE), Kevin Drew (Broken Social Scene) en Kurt Vile, het prachtige geluid mee inkleurde.

Anno 2014 heeft de man die door Rolling Stone op nummer 86 geplaatst werd in de lijst van beste gitaristen een tweede plaat klaar. Op ‘Tied to a star’ toont de muzikant dat hij ook iets anders uitstekend beheerst: het wiezen. Net als we tijdens ‘Trailing off’ en ‘Better plan’ lijken te verzinken in een innemend duel tussen akoestische gitaar en vocalen, troeft J Mascis ons af door een jankende elektrische solo erin te steken.

Ook in het door J’s fantastische fingerspitzengefühl gedomineerde ‘Wide awake’ heeft hij nog een extra aas op zak. De adembenemend mooie stem van Cat Power opereert hier in een ondersteunende rol, maar zorgt wel mee voor één van de hoogtepunten van dit album. Verder halen het poppy ‘Every morning’ (Jack Johnson meets Dinosaur Jr.), het subtiel sublieme ‘Stumble’ en het instrumentale ‘Drifter’, waar wij overigens spontaan aan John Butler gingen denken, ook zonder enige moeite hun slagen binnen.

Bij andere nummers valt het uitgedokterde kaartenhuisje dan weer in mekaar. ‘Heal the star’ klinkt als een b-kantje van ‘Demolished thoughts’, een creatie van die andere cultheld uit de jaren 80 en 90 die nu solo het mooie weer maakt. Van ‘Come down’ krijgen wij het dan weer koud noch warm, omdat het met moeite de categorie degelijk weet te bereiken.

‘Tied to a star’ gaat de meeste fans sowieso kunnen bekoren, en waarschijnlijk eveneens een deel anderen. Het is geenszins een topper zoals zijn solodebuut, maar wel een plaat waar genoeg lekkers op te vinden valt om te overtuigen. Zoals eerder reeds aangehaald, is J Mascis vermoedelijk een volleerd kaarter: de artiest kiest zijn slagen uit en telt zorgvuldig alle troefkaarten, zodat hij zonder problemen het spelletje binnenhaalt.

J Mascis live aan het werk zien kan binnenkort in Antwerpen (Trix, 05.12, info & tickets).

J Mascis website

Album verdeeld door Konkurrent