Jacco Gardner – Cabinet of Curiosities: perfecte sixties psychedelica uit de Lage Landen

door Louis Janart

Dat de jaren 60 volledig terug zijn en dat de psychedelische muziek de radio opnieuw begint te overheersen is een trend die in de loop van 2012 al is ingezet. Dat er nu ook een band uit Nederland is die de muzikale wereld al enkele maanden heel erg benieuwd maakt, dat was echter al een tijdje geleden. Jacco Gardner is de man die daarvoor verantwoordelijk is en onlangs verscheen zijn debuutplaat ‘Cabinet of Curiosities’.

Door 3voor12 werd hij al snel uitgeroepen tot ‘belofte voor 2013’, maar het was pas met eerste single ‘Clear The Air’ dat het snel begon te gaan voor de Nederlander. Hij werd opgepikt door internationaal hoog aangeschreven websites en magazines als Pitchfork, NME en The Guardian en het contract met het Amerikaanse platenlabel Trouble In Mind zorgde alleen nog maar voor hogere verwachtingen.

Dat de vergelijkingen met wijlen Syd Barrett bij een eerste luisterbeurt niet uit de lucht gegrepen zijn wordt al snel duidelijk bij het aanhoren van zoveel psychedelica. Al van bij opener – en hitsingle – ‘Clear The Air’ neemt Jacco ons mee op een tocht doorheen de jaren 60, zonder daarbij uit te weiden in ingewikkelde of overdreven grote arrangementen. Het valt op dat hij op geen enkel ogenblik buiten de lijntjes kleurt. Elk liedje opnieuw blijft hij de klanken van de monodrums en het ritmegitaartje mooi in elkaar verweven, begeleid door zijn keurige Engelse uitspraak en woordenschat. Misschien is die studioperfectie het enige puntje van kritiek die je kan geven op deze voor de rest voortreffelijke plaat.

We horen de echo van Sgt. Pepper’s meermaals terugkeren en Gardner weet ons al snel te imponeren met ‘The One Eyed King’ en de instrumentale titelsong ‘Cabinet of Curiosities’. Helemaal teruggeflitst met de teletijdmachine van professor Barabas worden we met ‘Watching the Moon’ wanneer Jacco Gardner heel dicht gaat aanleunen bij Pink Floyd. Verveelt hij daarmee na meerdere luisterbeurten? Niet echt eigenlijk. Telkens opnieuw weet de muziek de luisteraar toch wel te boeien door het samensmelten van de verschillend opgebouwde klanken en kleine melodieën die ervoor zorgen dat je telkens iets nieuws gaat ontdekken.

Het blijft natuurlijk afwachten wat dit allemaal live gaat opleveren wanneer deze beloftevolle artiest verder gaat dan de kleinere clubs waar hij momenteel nog speelt. Kan zijn muziek de test in de grotere ruimtes doorstaan en is een tweede album in dit genre nog altijd even boeiend als dit? Voorlopig laten we deze vragen nog even links liggen. We nemen de debuutplaat van Jacco Gardner ter hand en genieten verder van een album dat zeker en vast terug te vinden zal zijn in menig eindejaarslijstje.

Wie Jacco Gardner binnenkort live aan het werk wil zien kan dit onder andere op 29.03 in De Kreun te Kortrijk (info en tickets), op 05.04 op Motel Mozaïque te Rotterdam (info & tickets), op 10.05 in de Effenaar te Eindhoven (info en tickets), op 11.05 in Tivoli te Utrecht (info en tickets) en op 12.05 in de AB te Brussel (info & tickets). Check de Facebook-pagina van Jacco Gardner voor meer concertdata.

Album verdeeld door V2 Records