Jaguar Jaguar experimenteert met boeiende synthpop op ‘Montjoi’

door Gilles Dierickx

Hoeveel medailles kan je je als twee maand oude band opspelden? Wel. Na een artist residency in Trix, een spot naast onder meer Unknown Mortal Orchestra op het gloednieuwe winterfestival van diezelfde zaal, airplay op menig prominent nationaal radiozender én twee intrigerend kunstige clips, gooit Jaguar Jaguar daar nu nog een ep bovenop. Je begreep het al, wij benadrukken nogmaals: dat allemaal op een tijdspanne waarin doorsnee nieuw groepje met moeite één teen uit z’n repetitiehok zette.

Maar, en niet verwonderlijk: Jaguar Jaguar valt niet meteen doorsnee te noemen. Het vijftal ontstond immers uit de kernleden van het ter ziele gegaan Iohaus – Thomas Lauwers, Emiel Raeymaekers en Dries Meeus, aangevuld met Jasper Segers (Jacobin, Soldier’s Heart) en Tamino-drummer Ruben Vanhoutte. De eigenzinnige synthpop van de Antwerpse supergroep fuseert bijgevolg zowat het beste van die werelden, maar weet toch vooral meteen een onbezet plekje op te eisen in het Belgische landschap, en dat met de vier tracks op ‘Montjoi’ officieel af te spannen.

Dat hedendaagse hippe vogels als Jungle of Django Django steeds vanuit de coulissen staan mee te loeren, wisten die eerder gedropte singles al snel aan te tonen. Opener ‘So long’ doet vanalles met neo-soulmelodietjes onder een funklaag, doorspekt met subtiele percussie, ‘Tricks’ zoekt het eerder richting logge indie, inclusief knipoog richting Faces On TV. Langzaam vallen er echter ook druppels Conan Mockasin doorheen die radiovriendelijkheid, zoals op het trippelende, ietwat bevreemdende ‘Kind’.

Moeilijk om te zeggen wat méér aanspreekt, trouwens: die ritme-combo van beheerste grooves en wollige baslijnen, de vaak 80’s-geïnspireerde, soms zelfs dissonante synths, of toch maar die strelende, meerstemmige samenzang? Met afsluiter ‘Midnight blue’ als persoonlijke favoriet, lijdt die vraag geen twijfel meer: de frisheid van Jaguar Jaguar ligt zonder meer in een combinatie van dat alles, met een muzikale eindsom die makkelijk een veelvoud vormt van al die losse delen.

Beluister de ep hieronder. Jaguar Jaguar speelt vanavond in Trix tijdens Filter-festival en geeft op 15.11 een releaseshow in de Charlatan. Meer shows via de Facebookpagina van de band.