Jakomo doet wegdromen op debuut-ep ‘Fastbreak’

door Andreas Thijs

De mannen van Jakomo schepten in hun driejarige bestaan al hoge verwachtingen na hun finaleplaats in de recentste Humo’s Rock Rally en entertainden ons al op festivals als Dour en in Botanique. Nu laat de Brusselse band ons meeviben op eerste ep ‘Fastbreak’.

Jakomo brengt naar eigen zeggen “suave rock”, een mengeling van welgevormde melodieën en trage pop die schatplichtig is aan janglepop en slackerrock. Het zet Brussel wederom op de kaart als het epicentrum van kwaliteitsvolle muziek. De laatste jaren ging er vooral aandacht naar hiphop, maar met Jakomo krijgt de indierockscene welkome versterking.

Hoewel de band beweert dat de ep ‘Fastbreak’ gaat over de eenzaamheid en verwarrende gevoelens van twintigers, vinden we duidelijk sporen van de lockdown in de songs. Opener ‘Tkt’ doet ons met zijn lichtjes valse gitaar direct onze benen losgooien. Normaal zou het gênant zijn om alleen in je kamer te dansen wanneer je ouders onverwachts binnenkomen, maar met deze song zouden ze gewoon meedansen.

Tegen het tweede nummer ‘Luna park’ zijn we van het stadium ‘onwennig tegelplakdansen’ geëvolueerd naar een ritmischer lied dat de funk in ons naar boven brengt. Ook al gaat de tekst over eenzaamheid is het een lied dat je bij zonsondergang op een festival wil meemaken met allemaal mensen om je heen. Waar in de rest van de nummers de zang van zanger Julien Tanghe eerder miniem blijft, komt hij in het nummer ‘Ok, coach’ los en klinkt hij soms zelfs als Julian Casablancas van The Strokes. Nog opmerkelijk is de kleine gitaarsolo die ons met zijn fuzz-effect even weghaalt van de zachte klanken. In ‘Onlyu’ horen we dan weer dromerige synths die doen denken aan ‘Strawberry fields forever’.

Als slot kiest Jakomo met ‘Koel af’ voor een vrolijk moodswing. Naast Tanghe zingt nu ook de rest van de band uit volle borst mee. Het heeft daardoor een heel andere, ruwere klank dan de rest van de ep. Desondanks ben je na dit kwartiertje suaverock zo in de stemming dat je waarschijnlijk meteen op replay duwt.

Met deze sterke debuut-ep is Jakomo klaar om concertzalen en festivalpodia in te palmen. Wachten tot wanneer dat opnieuw kan is minder lastig met deze dromerige ‘Fastbreak’.