JEFF The Brotherhood – We Are The Champions: Killer riffs

door Tiffany Devos

Jake en Jamin Orrall, broertjes uit Nashville en ex-leden van Be Your Own Pet, zijn jongens van het type dat je niet onmiddellijk alleen laat met je nieuwe lief omdat er bad boy over hen heen staat geschreven. Leren broek, rockkapseltje, zelfzekere grijns (kan niet anders met zo’n albumtitel) en killer riffs, indicaties voor een opwindend punky grunge album.

De twee rockers hebben al een handvol releases uit, maar komen pas nu in de spotlight te staan. Vreemd, want aan gebrek aan banden in de industrie kan het niet liggen als je een papa hebt zoals Robbert Ellis Orrall: succesvolle producer, zanger en liedjesschrijver voor onder andere Taylor Swift en Lindsay ‘trainwreck’ Lohan. De broers hebben duidelijk de muziekmicrobe geërfd en spelen al van kindsaf samen muziek. Dit zorgt ervoor dat ze helemaal op elkaar ingespeeld zijn en hun instrumenten zodanig beheersen dat ze een indrukwekkende live-reputatie opgebouwd hebben, met als gevolg een trouwe schare fans.

Met Jamin achter de drums en Jake als driesnarige gitarist brengen ze een mix van psychedelische grunge en noisy poppunk. Opener ‘Hey Friend’ begint veelbelovend met een psychedelische gitaarsolo, maar erg doordacht zijn de teksten niet. Het nummer duikt even later de dieperik in wanneer de lyrics, die net zo goed van Weezer konden zijn (“I’ve been thinking about your mom/You can tell me if it’s really wrong”), intrede doen. Verder is dit een uiterst genietbaar nummer, vooral de heerlijke gitaarpartijen weten te overtuigen. Jammer genoeg worden de liedjes die bewijzen wat ze in hun mars hebben (zie ‘Ripper en ‘Mellow Out’) afgewisseld met cliché punksongs vol powerakkoorden die net niet zo cool zijn als die van The Ramones. Voorbeelden hiervan zijn ‘Shredder’ en ‘Cool Out’.

Jay-Z en Jack White zijn alvast fan, Om ons helemaal te overtuigen moet JEFF The Brotherhood toch wel wat meer in huis halen. Jezelf proclameren tot ‘the champions’ blijkt iets te hoog gegrepen, het niveau van Queen halen ze nog niet (deze konden we niet laten liggen). Inhoudelijk zijn ze niet van de sterkste, maar van die dodelijke riffs kunnen we gelukkig wel genieten.

JEFF The Brotherhood live zien kan in november 2011 in Utrecht (dB’s, 15.11, info & tickets) en Luik (L’Escalier, 21.11, info & tickets)

JEFF The Brotherhood MySpace

Album verdeeld door Bertus