Jennie Abrahamson – Gemini gemini: romances zonder al te veel meligheid

door Mattias Goossens

Er moet ergens een lucratieve afzetmarkt voor Zweedse muziek bestaan. Little Dragon, The Tallest Man On Earth, Robyn, Lykke Li: ze zijn allemaal uit hetzelfde IKEA-hout gesneden. Jennie Abrahamson surft mee op die overvloed aan kwaliteit en toont dat je als singer-songwriter niet noodzakelijk in clichés hoeft te vervallen.

En die clichés, dat zijn er heel wat. Talentenjachten specifiek gericht op het ontdekken van ‘de beste singer-songwriter’ maakten dat maar al te duidelijk. Een best te pruimen stemgeluid en een minimum aan akkoordenkennis zakken als een kaartenhuis in elkaar zonder een fundering, dat is: iets te vertellen hebben. Beweren dat de artieste evenveel boodschap in haar nummers verpakt als een Dylan of Mitchell is wat overdreven. Ze heeft wel goed geluisterd naar de grondleggers van het genre en weet er iets interessant van te maken zonder al te veel ‘déja entendu’ momenten. Fris en zonder al te veel navelstaarderij, zo hebben we onze moderne troubadours graag. Haar album werd gespreid over drie seizoenen opgenomen en zou ‘de polariteit die je ook terugvindt bij mensen’ moeten weergeven. Dat kan goed zijn, maar wij maken het niet meteen op uit de popliedjes die ze ons serveert.

Wat we horen op ‘Gemini gemini’, haar vierde langspeler, suggereert dat Abrahamson in een soort persoonlijke sprookjeswereld vertoeft, met synthesizers en prinsen die na de filmkus toch niet de ware blijken te zijn. Ze brengt pathos zonder dramatiek, romances zonder al te veel meligheid. De vijver waarin Phantogram, St. Vincent en MS MR rondplonzen krijgt er een Scandinavisch visje bij. Toch missen we dat ene nummer dat blijft hangen. De plaat luistert lekker weg maar schreeuwt nooit écht om onze aandacht. Een fan oppert dan dat je de songs een paar keer moet beluisteren om ze te laten doordringen, maar ook dat brengt geen soelaas. Abrahamson steekt voorlopig niet boven het maaiveld uit, daarvoor ontbreekt het haar op ‘Gemini gemini’ aan sterke schrijfsels. Hopelijk levert de volgende oogst meer moois op.

Op 23 september speelt Jennie Abrahamson in Café Video in Gent (info), op 4 oktober op het Nordic Delight Festival in Utrecht (info & tickets).

Jennie Abrahamson website

Album verdeeld door Suburban