Jennie Abrahamson: The Sound of Your Beating Heart – Zweedse popziel

door Laura Van Eeckhout

Ook al zijn ze niet allemaal van hetzelfde kaliber als pakweg Kate Bush, er hangt altijd een zekere magie rond de vrouwelijke solo-artiest. Zo ook is dat het geval voor Jennie Abrahamson, een Zweedse schone die voor de meesten onder ons een nieuwkomer zal lijken, maar die eigenlijk al rondzweeft sinds 2007. Abrahamson releaset met ‘The Sound of Your Beating Heart’ haar derde album, opnieuw een samenwerking met de Scandinavische producer Johannes Berglund – bekend van werk met landgenoten Lykke Li en Shout Out Louds.

De plaat is eens je hem opzet bijzonder moeilijk opzij te schuiven, telt een paar missers, maar voornamelijk veel dikke hits. ‘The Sound of Your Beating Heart’ heeft, zoals menig Zweeds product, een pure popziel, en dat werkt niet altijd. De superkitsch van ‘She Don’t Lie’ en ‘A Bettet’ doet denken aan de jonge Madonna of 80’s icoon Cindy Lauper – leuk indertijd, doch anno 2012 niet meer echt te verantwoorden. Zelfs niet onder het mom van nostalgie. Daarmee hebben we wel meteen de zwakke plekken van het album achter de rug. De rest van de songs is een pak sterker, en durven we te beschrijven met superlatieven gaande van catchy over charmant tot helemaal betoverend.

Aanvankelijk is het een beetje wennen aan de sprookjesachtige, ietwat kinderlijke stem van Abrahamson, maar het duurt niet lang eer ze die schijnbare zwakte omzet in haar grootste sterkte. Het is geen toeval dat de meest imponerende nummers diegene zijn waarin de piano en dat hoge stemmetje de hoofdrol opeisen, met name ‘Running’, ‘Falling’ en ‘FF’. Andere noemenswaardige songs zijn de popsingles ‘Give It Up’ (denk aan Lykke Li) en ‘Wolf Hour’ (denk aan Robyn), het knappe duet ‘Hole In You’ met Adam Olenius van Shout Out Louds en het exotische ‘Raphael’ (dan weer meer in de lijn van Bat For Lashes).

We krijgen zoveel moois dat we Jennie misschien wel de flagrante plagiaat van ‘Crash’ (voor de muziekfan die zich ‘Cornflake Girl’ van Tori Amos nog kan herinneren) kunnen vergeven. Een meisje om in de gaten te houden.

Jennie Abrahamson live zien kan binnenkort in Amsterdam (Paradiso, 03.02, info & tickets) en Brussel (Beursschouwburg i.s.m. VK, 04.02, gratis toegang, meer info)

Jennie Abrahamson website

Album verdeeld door Munich Records