Jessie Ware – Tough love: allerminst spannend

door Rana Cools

Vroeg je begin 2012 aan muziekliefhebbers waar ze de naam Jessie Ware van kenden, gaf iedereen hetzelfde antwoord: SBTRKT. In augustus van dat jaar bracht de artieste daar verandering in. Ze liet haar debuutalbum ‘Devotion’ los op de wereld, waar het grote publiek vooral ‘Wildest moments’ van kon smaken. ‘Tough love’ is de tweede lp op rij, en Ware zegt zelf dat ze “helemaal gelukkig met elk aspect van de plaat” is.

Tijdens het schrijven van de 11 nieuwe nummers op ‘Tough love’ gebeurde er heel wat in het leven van Jessie. Ze verloofde zich, en dat beïnvloedde ook haar teksten. Er zijn opvallend meer liedjes met een gelukkige ondertoon te horen dan op ‘Devotion’. Toch wou de Britse de lijn van haar debuutplaat doortrekken en ook schrijven over onbereikbare liefde. In een interview vertelt ze dat ze nu pas inziet dat haar schrijfsels over een bepaalde jongen of een bepaalde periode in haar leven gaan, en dat ze graag alles van haar af wou schrijven voor ze een gelukkig getrouwde vrouw wordt. Een beetje cliché, niet?

Over schrijven gesproken: dat deed Jessie Ware niet met de minsten. Voor ‘Want your feeling’ werkte de zangeres samen met Blood Orange, en wij achten hem dan ook verantwoordelijk voor de 80’s disco-elementen in het nummer. Miguel mocht mee helpen aan het sensuele ‘Kind of…sometimes…maybe’, dat zich het best laat beluisteren op een druilerige avond met – zoals Ware ons al aanraadde op Twitter – een whisky of twee in de hand. ‘Say you love me’, mede geschreven door tieneridool Ed Sheeran, valt dan weer wat tegen. In trefwoorden: ‘doorsnee’, ‘zal wel een hit worden’ en ‘perfect geschikt voor Sheeran’. Het gospelkoor op het einde is echter zo bombastisch dat het veel goed maakt.

Voor spannende songs ging de 29-jarige duidelijk niet. Op voorhand werden er al een aantal voorproefjes van het album gegeven, en ondergetekende werd dan ook helemaal warm van ‘Share it all’, mee geschreven door Romy Madley Croft van The xx. Jammer, maar helaas: we vinden het enkel terug op de deluxe-versie. We wilden Jessie nog mailen om te vragen of ze het eventueel wou omruilen met ‘Keep on lying’, maar het had niet mogen zijn. De ingrepen van de producers die wel op de plaat verschenen maken het geheel wat hedendaagser, maar wij hebben toch het gevoel dat Ware iets te veel wil verder gaan op haar eerste langspeler, die op veel lof kon rekenen. In een interview met GQ vertelt ze ons wel dat ze droomt van een samenwerking met Kanye West. Dat zou nog eens wat zijn.

‘Tough love’ is leuk om op te leggen tijdens alledaagse bezigheden, op een luie zaterdag of als je gewoon niets beter te doen hebt, maar verrassend kunnen we het moeilijk noemen. Meer ‘Kind of…sometimes…maybe’ is de boodschap, minder ‘Keep on lying’ of ‘You & I (forever)’. Als Jessie Ware ons wil aanzetten tot het kopen van volgende werken, zal ze toch wat meer uit de kast moeten halen.

Jessie Ware website

Album verdeeld door Universal