Jil Is Lucky – The Tiger's Bed: doordeweeks feestsfeertje

door Nicolas D'Exelle

Drie jaar na Jil Is Lucky’s zelfgetitelde debuutalbum komt de uit Frankrijk afkomstige Jil Bensénior op de proppen met een tweede langspeler. ‘In The Tiger’s Bed’ werd geproducet door Jason Lader (Julian Casablancas, Antony & The Johnsons, …) en staat opnieuw vol met grote dosissen powerpop.

Of deze popsongs ons vrolijk in het rond doen springen is uiteraard nog maar de vraag. Opener ‘Insomnia’ maakt alvast geen al te sterke indruk. Licht theatrale vocalen met een laagje autotune, een vrij gladde en afstandelijke productie, cheesy refreintje: al snel wordt duidelijk dat we van Jil Is Lucky geen hoogstaande indiepop moeten verwachten. In nummers als ‘Stand All Night’ en ‘A Little Gap’ recycleert de groep keer op keer hetzelfde recept. De hoop foute synthgeluiden krijg je er gratis bovenop.

‘Dead Star’ zorgt wonderwel voor een korte opflakkering waarbij we eindelijk een frisser en meer gevarieerd geluid te horen krijgen. Er wordt qua muzikale inkleding wat gas teruggenomen, wat resulteert in een rustpunt. De arrangementen zijn iets subtieler, en er is bewust ruimte gelaten om de song te laten ademen.

Ook liedjes als ‘Pills’ en ‘Leaving you (right now)’ laten de botsautosynthesizers grotendeels achterwege. Een twangy gitaarriedeltje laat de nummers uitermate luchtig klinken. Laatstgenoemde krijgt hierdoor zelfs een zekere indievibe. De boel is gered, zou je kunnen denken. Jammer genoeg is niets minder waar. Afsluiter ‘Backslider’ hervalt in oude gewoonten en beukt er, net als het grootste deel van de plaat, stevig op los.

Dat de muziek van Jil Is Lucky een groot publiek kan trekken staat buiten kijf, maar daarvoor heb je niet per sé een handvol sterke songs nodig. Het ontbreekt deze plaat aan een portie bezieling om echt indruk te kunnen maken. De goede wil is op enkele momenten zeker aanwezig, maar de geforceerde vocals en een net iets te platte productie zorgen voor een doordeweeks feestsfeertje in plaats van een echt serieuze popplaat.

Jil Is Lucky live zien kan op binnenkort in Brussel (Botanique, 19.03, info & tickets), Dunkerque (Les 4 Ecluses, 23.03, info & tickets) en Roubaix (La Cave Aux Poètes, 24.03, info & tickets).

Jil Is Lucky website

Verdeeld door PIAS