Jon Hopkins biedt ons een immersie in micro-dosissen op ‘Music for psychedelic therapy’

door Laurent Voet

Electronica-goeroe Jon Hopkins werd reeds tweemaal genomineerd voor de Mercury Prize en éénmaal voor een Grammy. ‘Immunity’ (2013) en ‘Singularity’ (2018) worden intussen tot hedendaagse IDM- en ambientklassiekers gerekend. Hopkins werkte in het verleden als samen met ambientmeester Brian Eno en hoeft niet onder te doen. ‘Music for psychedelic therapy’ is Hopkins’ nieuwste soundscape en begeleidt ons spontaan tussen opstijgen en aarden.

De meningen omtrent ambient muziek zijn vaak verdeeld. Tegenstanders vinden het langdradig en monotoon en gaan het regelrecht veroordelen tot achtergrondmuziek. Wanneer je te maken hebt met zo iemand, kan je ‘Music for psychedelic therapy’ aanraden. Hoewel het genre soms daadwerkelijk gemakkelijke en kitscherige uitvoeringen kent, is bij deze nieuwste (muzikale!) therapie intuïtief duidelijk dat het om meer gaat dan achtergrondmuziek. Hopkins creëert schuimbellen waar we in vertoeven. De constanten in de muziek zijn geen muur waar we tegen opbotsen, maar vormen zachte randen die een muzikale ruimte schetsen waar we vrij kunnen vertoeven. ‘Welcome’ laat ons opstijgen om nadien zachtjes te aarden in de regen. We ruiken de aarde, we horen het elan van het leven.

De opeenvolgende nummers ‘Tayos caves, Ecuador i, ii & iii’ geven ons een gevoel van veiligheid en geborgenheid. De regen is geen bedreiging voor onze haren waar we zo narcistisch om geven, maar doet ons onszelf vergeten. ‘Deep in the glowing heart’ klinkt zo lief en uitnodigend. Arpeggio’s en bevreemdende synths ruimen de weg voor een intiem luistermoment. Hopkins toont op dit nummer een echte meester te zijn in de sferologie. De schuimbellen (of banaler; nummers) volgen elkaar zonder barsten op. We worden steeds binnenstebuiten gekeerd en in de volgende schoot gelegd. Hopkins laat ons niet alleen tijdens deze ervaring. ‘Sit around the fire’ is een samenwerking met Ram Dass en East Forest. Een geaarde stem begeleidt ons om deze intensieve en pure ervaring vredevol af te ronden. “Beyond all polarities/I am/Let the judgments and opinions of the mind/Be judgments and opinions of the mind/And you exist behind that” klinkt het.

Het is aangeraden experimenteel om te gaan met ‘Music for psychedelic therapy’. Zoek verschillende omgevingen en activiteiten op wanneer je je hierin verdiept. Het zal duidelijk worden dat deze muziek een multistabiliteit is en de gegeven werkelijkheid op verschillende manieren kan ontluiken. Thuis ben je in een veilige, geïsoleerde schuimbel. Achter een raam in een koffiebar met zicht op een strakke gedirigeerde stad zie je in dat een schuimbel net een intieme locatie is tussen het grotere schuim waar ieder hun ruimte inneemt. En dat is waar het volgens de muzikant ook om gaat in dit album. Het terugtrekken toont de uiteindelijke verbinding, en zelfs de kleinste bubbel is deel van een grotere schuimmoes.