Jónsi – We Bought A Zoo: mooi staaltje van ’s mans beste kunnen

door Wouter Jaques

De muziek van Sigur Rós doet al vaak filmisch aan. Nu werd frontman Jónsi ook gevraagd de soundtrack te maken voor ‘We Bought A Zoo’. Het resultaat is een mooi staaltje van ’s mans beste kunnen.

Jón Þór Birgisson alias Jónsi, beter bekend als de frontman van Sigur Rós, is een IJslands wonderkind. De man bracht vorig jaar een puike soloplaat uit en levert nu een tiental kersverse songs af voor de nieuwe film van Cameron Crowe, maker van ‘Almost Famous’ en rockumentaires over Alice In Chains en Pearl Jam. Dat Crowe fan is van Sigur Rós’ muziek mocht al blijken uit de soundtrack van ‘Vanilla Sky’.

In het cd-boekje schrijft de Amerikaanse regisseur Cameron Crowe hoe Sigur Rós’ muziek de film beïnvloedde: alle acteurs en medewerkers zagen de documentaire ‘Heima’ ter voorbereiding van de film en luisterden naar de muziek tussen de takes door. Jónsi werd bij het vroege begin al betrokken bij het creatieproces en begon dan ook meteen te componeren. Binnen de week had hij een reeks themes klaar.

Van de vijftien songs zijn er echter enkele gerecycleerd uit Jónsi’s soloalbum ‘Go’ en Sigur Rós’ wondermooie klassieker ‘Hoppípolla’ komt eveneens terug. In zijn kenmerkende stijl put Jónsi inspiratie uit de trukendoos van Sigur Rós: belletjes, strijkers, koortjes en dergelijke meer, inclusief (opzettelijk) slechte geluidskwaliteit.

Vooral de diversiteit maakt de cd boeiend: instrumentale nummers worden afgewisseld door Engelstalige en IJslandse songs met zowel piano als gitaar in de hoofdrol. ‘Brambles’ klinkt als dwarrelende sneeuwvlokjes en je krijgt het helemaal koud van ‘We Bought A Zoo’ met voor de IJslander moeiteloos gezongen hoogtes. Afsluiter is de zwierige single ‘Gathering Stories’, die op volle toeren draait bij de radiostations. Vuurwerk in je oren.

Waar de meeste soundtracks zweverig tot melig zijn, blijft deze beklijven en verrassen. We kijken al uit naar de feelgoodfilm (naar een waargebeurd verhaal) met Matt Damon die uitkomt op 18 april. Als dit de voorbode is van de film, belooft het een voltreffer te worden.

Jónsi website

Album verdeeld door Sony Music