Jorja Smiths ‘Be right back’ is een veelbelovende teaser voor haar volgende album

door Karel Nijs

De release van Jorja Smiths debuutalbum ‘Lost & found’ maakte haar tot een begrip en stuwde haar naar de top van een hele reeks beste albumlijsten in 2019. Haar Grammy-genomineerde, BRIT Award-winnende debuutalbum was een zwoele R&B-collectie met flitsen van Amy Winehouse en Sade. 

Na zo’n sterk debuut is het nooit gemakkelijk om te verrassen, en Smith maakt heel duidelijk dat de nieuwe ep ‘Be right back’ met acht nummers zeker niet haar tweede album is. De 23-jarige brengt binnenkort haar volgende volwaardige plaat uit maar dit project is een soort tussendoortje voor haar fans. Hoewel ‘Be right back’ zeer sterke nummers bevat, klinken anderen dan weer als demo’s of onafgemaakte ideeën.

Het thema eenvoud is van begin tot eind voelbaar, Smith begrijpt de kracht van soberheid en heeft de complexiteit van vrouw-zijn, relaties en zelfbewustzijn op deze plaat omarmd. “I’m the only thing you should need / You should be addicted to me,” verklaart Smith op het openingsnummer ‘Addicted’. Waar dat een voorbeeld is van wanhoop en verlangen, laten nummers als ‘Gone’ en ‘Time’ zien hoe ze op natuurlijke wijze heftige emoties kan overbrengen.

Op haar debuutalbum waren geen gastartiesten te horen, op ‘Be right back’ wordt ze alleen bijgestaan op de zomerklare uitsmijter ‘Bussdown’, door de Brits-Nigeriaanse MC Shaybo. Het nummer is bijna op maat gemaakt voor de festivalzomer. De lichte Caribische vibes van het nummer, de extreem bedwelmende vocale uitvoering waarmee Jorja Smith ons zegent, de keiharde raps van Shaybo en het feit dat het nummer ‘Bussdown’ heet brengen je al helemaal in de festivalstemming.

Op ‘Burn’ wordt ze zeer kwetsbaar en zingt Smith voor een jong meisje, of waarschijnlijker een jongere versie van zichzelf: “Let it go in over my lungs / The fires always there no one needs to get hurt / You let yourself burn you burn yourself up / There she goes she is falling down.”

Terwijl Jorja Smith de tijd neemt om een ​​tweede album uit te brengen, is het sombere ‘Be right back’ een perfect opstapje naar haar volgende hoofdstuk. Als ‘Addicted’ en ‘Weekend’ een indicatie zijn van wat er gaat komen, zijn we nu al aangenaam verrast.