Julien Firmin zoekt naar licht in het duister op debuutplaat ‘Spanish melodies’

door Jens Wijnants

Julien Firmin is het nieuwe pseudoniem van Gentenaar Michael De Busscher, die na tussenstops in verscheidene andere bands besloot om een soloproject te starten. Dat het hem voor de wind gaat, bewijst hij nu met debuutplaat ‘Spanish melodies’ – het resultaat van een heuse zoektocht waarin De Busscher donkere paden niet schuwt. De singer-songwriter besloot tevens de touwtjes in eigen handen te houden en produceerde ‘Spanish melodies’ helemaal zelf.

We vragen ons af of er tussen zijn vroegere bands ergens een 90’s geïnspireerde grungeband zat – zijn krachtige stem die te horen is in deze live versie van ‘Spanish melodies’ zou ook wel tot zijn recht kunnen komen in een song van Alice In Chains. Loeiharde lampenversterkers en elektrische gitaren zijn echter niet nodig om op te gaan in de sfeer van het album; De Busscher weet met regelmaat groots en tegelijkertijd ingetogen te klinken. Tijdens titelsong ‘Spanish melodies’ en opener ‘Satellite’ worden we via een klein barstje in de voegen nog voorzien van een beetje licht, maar op ‘Display’ wordt het pikkedonker en dat door de onheilspellende ritmes en dreigende melodieën. Hetzelfde geldt voor ‘Paradise’ – al schuilt ditmaal die dreiging niet in het instrumentale (een xylofoon klinkt haast altijd lief) maar wel in de tekst: “Can’t deny that I still love her, she visits me every night, so bittersweet, so sour. Like a ghost that won’t leave my mind”.

Uit de put der weemoed mogen we nooit helemaal kruipen, maar tijdens de tweede helft van de plaat kunnen we nu en dan het deksel lichten. Het tweeluik ‘Soon’ en ‘Moon’ brengt een schepje lucht naar binnen en afsluiters ‘Nerves’ en ‘Here’ geven kracht voor de toekomst. De Busscher toont hier voluit zijn liefde voor folkrock en blues en in die muziekstijlen vervult hij zijn plicht om ruimte te laten voor een gitaarsolo.

Ergens tussen het werk van Daniel Norgren en The Tallest Man On Earth weten we Julien Firmins debuut het best te plaatsen – onder andere door zijn rauwe stem begeleid door sobere, maar prima gitaartokkels. Bij vlagen missen we nog wat originaliteit, maar we zijn alvast benieuwd naar wat Julien Firmin nog uit zijn mouwen kan schudden.

Julien Firmin stelt zijn debuut nu vrijdag 1 juni voor in DOK (info & tickets).