Keun brengt folk voor knuffelberen op debuutep ‘hi nice bye’

door Guillaume De Grieve

De Leuvense Bert Aernouts stelt zijn project Keun kort en bondig voor met zijn debuutep ‘hi nice bye’. Niet met een stevige handdruk of een formeel knikje, maar met een innige omhelzing. Zijn zelf omschreven cuddly lo-fi folk is af en toe out of tune, al zijn de zes nummers steeds full of love. Keun haalde deze herfst de Vlaams-Brabantse voorrondes van Sound Track en is nu klaar om voorzichtig uit die grenzen te breken.

Opener ‘og svo’ komt sentimenteel uit de startblokken maar zet halverwege een feestmuts op, inclusief vrolijk handgeklap. Lead single ‘cucumber’ is klunzige kleinkunst met een grote K. De DIY-aanpak overheerst over de hele lijn en verhult de frivole melodieën en fijne arrangementen van blazers en banjo. De titel van ‘hi nice bye’ klinkt als een teleurstellende ontmoeting maar op dit nummer introduceert Keun zich passioneel en uitgebreid, hetzij zonder woorden maar met een vioolpartij.

Even lijkt het of het winters folkjasje afgeworpen wordt op het overtuigende ‘tangible’ door de elektronische intro, maar de akoestische gitaar doet snel haar intrede. Na wat gegoogle blijkt ‘máire’ de Ierse benaming voor Maria. De typische Ierse folk is dan ook de grootste invloed voor ‘máire’. Keun overhaalt ons bijna om een Guinness te bestellen, zelfs al krijgt geen enkele gezonde ziel dat goedje binnen. ‘Wind’ sluit de ep af met een vertrouwelijk briesje en doet ons denken aan een jonge Glen Hansard demo tot het met distortion gevulde instrumentale deel ons voldaan achterlaat.

De knutselwerkjes op het debuut van keun zijn voor interpretatie vatbaar en minder hapklaar dan men op het eerste gehoor zou denken. Zijn DIY-ethos past perfect binnen Pret Records waarvan ‘hi nice bye’ de eerste release is. Keun kan de schattigheid van zijn naam niet wegsteken in zijn muziek, en maar goed ook. We knuffelen ook eens graag.