Kill It Kid – Feet Fall Heavy: sonische dynamiek én muzikale diepte

door Esther Plessers

Na enkele momenten is het al duidelijk wat Kill It Kid waard is. Om maar direct met de deur in huis te vallen: veel, héél veel. En dit ondanks het vreemde begin van het album, een authentieke opname van een prekende priester uit de jaren ’30, doorspekt met het geluid van een vuile bass. Dit viertal uit het Engelse Bath brengt met jeugdige brutaliteit, zigzaggende gitaren en vooral veel bezieling een dosis allesverpulverende bluesrock die de luisteraar onmiddellijk bij de keel grijpt, en ook niet meer los zal laten.

De sterkte van dit kwartet ligt ontegensprekelijk in hun rauwheid: ‘Feet Fall Heavy’ is in slechts tien dagen opgenomen, waardoor er niet onnodig gepolijst werd en het album verfrissend, vitaal en zelfs lichtjes venijnig de hoek om komt. Ook uit de stem van leadzangeres Stephanie Ward spreekt diezelfde puurheid en rauwheid en zelfs de bevlogenheid van Florence Welch van Florence + The Machine. In het merendeel van de nummers (‘Heart Rested With You’, ‘Pray On Me’ en vooral ‘Dark Hearted Songbird’) wordt de stem van Ward aangevuld door de telkens strijdende en interagerende achtergrondvocalen van de andere bandleden. Het zijn net die elkaar afspiegelende stemmen die, in samenwerking met sappige riffs en geniale inzet van ander geluidsmateriaal, voor de zindering van het album zorgen.

Toch zijn niet alle 10 de nummers ontworpen om de speakers van je muren te doen vliegen: ‘Wild and Wasted Waters’ is een gospelachtige hymne, die de luisteraar met gemak meevoert naar het diepe Zuiden en waarin de stemmen van de Kill It Kid-leden op een meer bluesy manier ingezet worden. Ook titelsong ‘Let My Feet Fall Heavy’ behoort tot het iets rustiger op het oor inspelende materiaal en is een ideale afsluiter van het album, waarin de stem van Ward fragiel maar nooit breekbaar doorkomt.

Op ‘Feet Fall Heavy’ horen we gedurfde bluesrock met een vleugje venijn en krachtige vocals. De nummers van Kill It Kid overtuigen moeiteloos en graveren zich onmiddellijk in je huid. Kopen, dat album, en genieten maar.

Kill It Kid Facebook

Album verdeeld door Bertus