Kim Janssen houdt een geslaagd onderonsje met z’n favoriete bands op ‘Cousins’

door Michelle Geerardyn

Als Kim Janssen niet naar IJsland gaat, dan haalt hij het magische eiland wel naar hem. De Nederlander die zijn jeugd sleet in Azië, toont dat je met het nodige talent en het juiste gezelschap ook in de Lage Landen gletsjers en geisers kunt laten verrijzen.

Wie bij het horen van de namen Eiríkur Ólafsson (Sigur Rós) en Marla Hansen (The National, Sufjan Steven) kampt met spontane muzikale orgasmes komt op ‘Cousins’ danig aan z’n trekken. Het is niet zo dat Kim Janssen zich toevallig omringd heeft met topmuzikanten die samenwerkten met Grote Namen. Slechts een luisterbeurt heb je nodig om te achterhalen dat de achtergrond van beide gastmuzikanten een grote inspiratie is geweest voor Janssen.

Het begint al bij de eerste twee nummers, waar Ólafsson voor blazers- en strijkersarrangementen zorgt. Hij drukt zijn stempel net hard genoeg door om je even ergens halfweg een album van Sigur Rós te wanen. ‘Host’ is een toonbeeld van de schoonheid die eenvoud met zich kan meebrengen. Op het einde van het nummer bewijst Janssen dat hij ook in z’n eentje de sfeer van de IJslanders kan oproepen. Voeg daaraan toe dat zijn stem even helend aanvoelt als een beetje Nivea op een droge winterhuid en je weet al dat het goed zit met dit album.

Hoe verder het album vordert, hoe nadrukkelijk de invloed van The National wordt. Fans zullen hun hart een klein sprongetje voelen maken bij het horen van de viool en drum in ‘Night heron’ en ‘Actor’, al is het vooral ‘Cousin’ dat een fijne gloed van herkenning veroorzaakt. Naast lichamelijke deugden is er met ‘Bottle rockets’ ook gedacht aan je mentale gezondheid, door je mee te nemen op een warme golfstroom naar vrolijkere gemoedstoestanden.

Het is niet zo dat Janssen schaamteloos andere artiesten kopieert, want de nummers zijn met een geheel eigen beheersing en precisie samengebracht. Kenmerkend is dat elk nummer aanzwelt tot precies de juiste grootte. De middelen die daarvoor gebruikt worden en de context waarin ze geplaatst worden zijn telkens divers genoeg om niet in herhaling te vallen. Het is slechts op een paar zeldzame momenten dat de magie even wegvalt, en daar wordt telkens snel genoeg iets aan gedaan.

Kim Janssen profileert zich als een bekwame geneesheer en levert met ‘Cousins’ een  zorgvuldig samengesteld medicijn af zonder al te veel neveneffecten.

Op 19 april stelt Kim Janssen zijn album voor in de Trix, info en tickets vind je hier.