Kindness – Otherness: de betere grooves

door Tiffany Devos

Net als op het openingsnummer ‘SEOD’ uit het debuut van Kindness  ‘World, you need a change of mind’, loodsen de sfeervolle 80’s saxofonen je op deze tweede het universum van producer Adam Bainbridge binnen. De muzikant maakte er een handelsmerk van om geluiden uit het verleden een ongelooflijke hedendaagse cool te geven, zo ook op ‘Otherness’.

Twee keer dezelfde plaat heeft Bainbridge echter niet gemaakt. Hij beweerde zelf dat dat lui zou zijn, maar wie daardoor bang werd voor een hele ommezwaai, mag gerust weer normaal ademhalen. De warme piano-aanslagen, boogie baslijntjes en downtempo soulvolle en sensuele sfeer van op zijn eerste boreling zijn onveranderd gebleven.

De nieuwe wordt wel gekenmerkt door een hoge mate van samenwerking. Kelela zorgt voor vocals op de ietwat misplaatste opener ‘World restart’, die eerder een mooi kernpunt van het album was geweest. Zweedse alternatieve popster Robyn leent haar kristalheldere stem op ‘Who do you love?’ en M.anifest fungeert als rapper van dienst. Grote aanwezige is echter de alomtegenwoordige Devonté Hynes, beter bekend onder zijn alias Blood Orange, die naast de feature van zijn warme stem ook stilistisch een invloed leek te hebben op Bainbridge, vooral als we nog even luisteren naar ‘Cupid Deluxe’ uit 2013. Zonder al die vriendjes zou deze opvolger ook de verwachtingen waarmaken. De producer beschikt namelijk zelf over een warme, overtuigende en eerlijke stem die een persoonlijke snaar raakt net zoals Christopher Owens dat zo goed kan, en heeft alleen zichzelf nodig om de betere grooves in mekaar te steken.

‘Otherness’ is weer een dagdroomplaat geworden die disco, 80’s boogie, de betere r&b en funky sexyness vat in een modern jasje, die bovendien nog eens tot in de puntjes (misschien té) proper geproducet werd en herinnert aan groten als D’Angelo, Prince en Sade. Misschien tipt dit plaatje niet aan het hier in high rotation gegane debuut, maar wij genieten graag nog onbeperkt van Bainbridges nieuwste en traag dansbare geesteskind.

Website Kindness

Album verdeeld door PIAS